Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λαγκάρντ απαιτεί μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί διαφθοράς της Ουκρανίας

Η Λαγκάρντ απαιτεί μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί διαφθοράς της Ουκρανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, Ουκρανία, Πέτρο Ποροσένκο,

Την ανάγκη για -μεταξύ άλλων- αντιμετώπιση των ελλείψεων στον πρόσφατο νόμο κατά της διαφθοράς, εξέφρασε στην ουκρανική κυβέρνηση η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να «ξεπαγώσει» το πρόγραμμα στήριξης ύψους 17,5 δισεκ. δολαρίων για τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή της μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, η Γαλλίδα αξιωματούχος χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτύχει η τοπική κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας, παράλληλα, την υιοθέτηση των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη των προϋποθέσεων στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.

«Είναι αρκετά ενθαρρυντική η έγκριση του νόμου για το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς (HACC) από το ουκρανικό κοινοβούλιο, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς από τις αρχές.

Επαινώ τον Πρόεδρο για την ηγεσία του που επέτρεψε την έγκριση του νόμου και την πρόθεσή του να λειτουργήσει το δικαστήριο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συμφωνήσαμε ότι τώρα είναι σημαντικό το Κοινοβούλιο να εγκρίνει γρήγορα τον συμπληρωματικό νόμο που υπέβαλε ο Πρόεδρος για την επίσημη σύσταση του δικαστηρίου, καθώς και τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να αποκατασταθεί η απαίτηση ότι το HACC θα εκδικάσει όλες τις υποθέσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, συμπεριλαμβανομένων όλων των προσφυγών κρίσιμων πρωτοβάθμιων δικαστικών αποφάσεων, όπως συνέβη στο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε κατά την πρώτη ανάγνωση», αναφέρει η Λαγκάρντ.

Τα σχόλια έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ακτιβιστών του Κιέβου ότι οι τροποποιήσεις του νόμου θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ορισμένους πολιτικούς, που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος δίκη για διαφθορά, να περάσουν από το νέο δικαστικό σύστημα κατά της διαφθοράς υποβάλλοντας προσφυγές στο υφιστάμενο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σχετικά άρθρα