Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πυρά Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ που δεν δίνουν τα F-35: «Θα βρούμε εναλλακτικές»

Πυρά Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ που δεν δίνουν τα F-35: «Θα βρούμε εναλλακτικές»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μπιναλί Γιλντιρίμ, Τουρκία,

Ατυχή εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ την υιοθέτηση από τη Γερουσία των ΗΠΑ τροπολογίας η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η μεταφορά του προηγμένου μαχητικού F-35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία.

Σε δήλωσή του, σύμφωνα με το δίκτυο ΝTV, ο κ. Γιλντιρίμ εξέφρασε τη λύπη του για την ενέργεια της Γερουσίας των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αντιβαίνει στο πνεύμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία «δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές».

Στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες στελεχών τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εμποδιστεί η μεταφορά των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και της τεχνολογίας τους στην Τουρκία.

Ο νόμος που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει περίπου 100 F-35, σε βάθος δεκαετιών, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ.

Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν διάφορες ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη Αμερικανών πολιτών και διπλωματών.

Έντονη είναι και η αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο διαθέτει F-35 και δεν θέλει με τίποτα να αποκτήσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος και το εχθρικό ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν, που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να θέσει υπό ισλαμικό έλεγχο τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισραήλ, Ιερουσαλήμ.

Σχετικά άρθρα