Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Ιορδανία ο Νετανιάχου – Τι συζήτησε με τον βασιλιά Αμπντάλα

Στην Ιορδανία ο Νετανιάχου – Τι συζήτησε με τον βασιλιά Αμπντάλα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, Ιορδανία, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,

Την ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστινίων, η οποία είναι αποτελματωμένη από το 2014, καθώς και το ζήτημα της Ιερουσαλήμ συζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β’ κατά τη συνάντησή τους στο Αμάν, σε μία σπάνια επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί το 2014.

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μόνες δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ.

Ο Ιορδανός μονάρχης επισήμανε την «ανάγκη να προχωρήσουν οι προσπάθειες για να υπάρξει διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, στη βάση της λύσης των δύο κρατών», με την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, ανέφερε ανακοίνωση του παλατιού.

«Ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» είναι να δοθεί μια λύση που θα επιτρέπει «τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του Ιουνίου του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, πλάι στο Ισραήλ, με ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε ο Ιορδανός μονάρχης.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται. Για την ισραηλινή κυβέρνηση, η ιερή πόλη είναι η «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το γραφείο του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έγινε μια σύντομη συνάντηση στο Αμάν κι επιβεβαίωσε ότι εθίγη το ζήτημα της ιερής πόλης.

Ο Νετανιάχου «επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ να σεβαστεί το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στο Αμάν καταγράφηκε ενώ αναμένονται στην περιοχή ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το Μεσανατολικό.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Κούσνερ αναμένεται να παρουσιάσει το πολυαναμενόμενο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την ειρήνευση.

Σχετικά άρθρα