Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το σχέδιο Μακρόν – Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης – Τι αποκαλύπτει γαλλική εφημερίδα

Το σχέδιο Μακρόν – Μέρκελ για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης – Τι αποκαλύπτει γαλλική εφημερίδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλία, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Αν και έως πριν από λίγες ημέρες Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονταν σε απόσταση σχετικά με κρίσιμες πτυχές της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, υπό την πίεση και των τελευταίων εξελίξεων, φαίνεται να έχουν έρθει κοντά σε έναν συμβιβασμό.

Σε μία περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και κλυδωνισμών για το προσφυγικό, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι θα πορευθούν από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων- εκκινώντας από το οικονομικό πεδίο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας La Tribune είναι πολύ πιθανό κατά την αυριανή γαλλογερμανική Σύνοδο να υπογραφεί συμφωνία για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Αυτή πιθανότατα θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο προϋπολογισμό, ο οποίος πάντως θα περιορίζεται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμούσε αρχικά να ανέρχεται σε εκατοντάδες δισ. ευρώ.

Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για την πηγή της χρηματοδότησής του με τη γαλλική πλευρά να έχει προτείνει φόρο στους διαδικτυακούς κολοσσούς και την γερμανική να προκρίνει τη λύση του φόρου σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Συμβιβασμός φαίνεται να έχει επιτευχθεί και στο μέτωπο της μετεξέλιξης του ESM σε μόνιμο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων. Ο μηχανισμός θα ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια και θα διευρυνθούν οι αρμοδιότητές τους.

Ωστόσο δεν θα ονομαστεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτό το πεδίο είναι η Γαλλία, που φέρεται να λέει το «όχι», καθώς δεν θέλει να δημιουργήσει μία εικόνα σύγκρουσης με το ΔΝΤ, ενώ λαμβάνει υπόψη και τις σχετικές ενστάσεις της ΕΚΤ για τη συγκεκριμένη ονομασία.

Στο κρίσιμο θέμα της τραπεζικής ένωσης οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα. Το Βερολίνο, ωστόσο, επιμένει στο «όχι» του στο ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. Ξεκαθαρίζει ότι θα αποδεχθεί κάτι τέτοιο, μόνο αφότου μειωθεί δραστικά το ποσοστό των κόκκινων δανείων.

Ήδη από το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Όλαφ Σολτς και Μπρουνό Λεμέρ, είχαν στείλει το μήνυμα ότι ξεπεράστηκαν σημαντικές διαφωνίες, αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συμφωνηθούν στο επίπεδο αρχηγών κρατών, δηλαδή ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Παραμένουν δύο, τρία σημαντικά σημεία προς διευκρίνηση. Στους δύο ηγέτες εναπόκειται τώρα να δουν αν το τελικό βήμα μπορεί να επιτευχθεί κατά την αυριανή κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων» ανέφερε στη La Tribune υπό καθεστώς ανωνυμίας, Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαβουλεύσεων των δύο πλευρών.

Σχετικά άρθρα