Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στους 52 οι νεκροί από την αεροπορική επίθεση στην ανατολική Συρία

Στους 52 οι νεκροί από την αεροπορική επίθεση στην ανατολική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές,

Τουλάχιστον 52 φιλοκυβερνητικοί σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία σε πλήγματα εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και των συμμάχων του στην περιοχή αλ Χάρα, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ τους είναι 30 Ιρακινοί και 16 Σύροι, εκ των οποίων στρατιώτες και μέλη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Επικαλούμενα στρατιωτική πηγή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι η επίθεση σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην αλ Χάρα, νοτιοανατολικά της πόλη αλ Μπουκάμαλ, στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Διοικητής της συμμαχίας που μάχεται στο πλευρό της Δαμασκού δήλωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, «πιθανόν αμερικανικά», βομβάρδισαν θέσεις ιρακινών στρατευμάτων μεταξύ της αλ Μπουκάμαλ και της Τανφ, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

Ωστόσο, ο ταγματάρχης Τζος Ζακ, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης (US Centcom), διέψευσε την πληροφορία αυτή, δηλώνοντας στο Reuters ότι «κανένα (κράτος) μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν διεξήγαγε πλήγματα κοντά στην αλ Μπουκάμαλ».

Στη Ντέιρ Εζόρ, επαρχία με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -που υποστηρίζει ο συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία- και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν παράλληλες, αλλά χωριστές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, που διαπερνά την επαρχία, ενώ οι SDF μάχονται για να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος από χωριά στην ανατολική όχθη του ποταμού, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Τα δύο μέρη γενικά αποφεύγουν να συγκρουστούν κι έχουν εγκαθιδρύσει μια γραμμή «αποκλιμάκωσης», για να αποφεύγονται εμπλοκές ανάμεσά τους.

Ο στρατός του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη βοήθεια υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών μεταξύ των οποίων η Χεζμπολάχ και ιρακινοί στρατιώτες, κατάφερε πέρυσι να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την αλ Μπουκάμαλ και τα περίχωρά της, όμως έκτοτε οι τζιχαντιστές εξαπολύουν επιθέσεις στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα