Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πιο τεταμένες από ποτέ οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο»

«Πιο τεταμένες από ποτέ οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Economist, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία,

Την άποψη ότι οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία είναι σήμερα πιο τεταμένες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εξέφρασε ο Λάζα Κέκιτς, ανεξάρτητος σύμβουλος, πρώην περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Economist Intelligence Unit.

Όπως είπε δεν έχουμε Νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά δεν απέκλεισε «κάτι θερμότερο».

Kατά την 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που οργανώνει ο Economist, ο κ. Κέκιτς σημείωσε πως παρά τις εντάσεις, δεν βοηθά να βλέπουμε σήμερα τις σχέσεις των δύο πλευρών υπό το πρίσμα του παρελθόντος.

Όπως εξήγησε η Ρωσία περιγράφεται ως κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, ωστόσο «η Ρωσία σήμερα δεν είναι Σοβιετική Ένωση, ούτε είναι μια υπερδύναμη» τόνισε.

Η ρωσική οικονομική και στρατιωτική δύναμη είναι σήμερα ιδιαίτερα μειωμένη, σύμφωνα με τον αναλυτή, ο οποίος υπενθύμισε ότι το ρωσικό ΑΕΠ υπολογιζόμενο σε συναλλαγματικές ισοτιμίες αγοράς, εκτιμάται σε 1,283 τρισ. δολάρια το 2016 – λιγότερο από 7% του αμερικανικού, που ανέρχεται στα 18, 62 τρισ. δολάρια.

Ακόμη και σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, το ρωσικό ΑΕΠ το 2016 ήταν μόλις το 20% του συνόλου των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ, το ΝΑΤΟ διαθέτει 3,6 εκατ. ένστολο προσωπικό – η Ρωσία 800.000. Το ΝΑΤΟ έχει 7.500 τανκς – η Ρωσία 2.750. Το ΝΑΤΟ έχει 5.900 μαχητικά αεροσκάφη – η Ρωσία 1.571. Το ΝΑΤΟ ξοδεύει 10 φορές περισσότερα απ’ ό,τι η Ρωσία.

Επίσης έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα, παρά το γεγονός ότι το κενό έχει ίσως μειωθεί από τη Ρωσία σε τομείς – κλειδιά τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κέκιτς αναγνώρισε πάντως ότι οι διεθνείς σχέσεις σήμερα είναι λιγότερο προβλέψιμες απ’ ό,τι στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν υπήρχε ένα πλαίσιο για τη διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων.

«Αυτό δεν είναι Ψυχρός Πόλεμος, αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να είναι η αρχή για κάτι θερμότερο» προειδοποίησε.

Σχετικά άρθρα