Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σθεναρή αντίσταση από τους Χούτι της Υεμένης – Τουλάχιστον 39 νεκροί σε μάχες κοντά στη Χοντάιντα

Σθεναρή αντίσταση από τους Χούτι της Υεμένης – Τουλάχιστον 39  νεκροί σε μάχες κοντά στη Χοντάιντα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σιίτες, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Tουλάχιστον 39 σιιτες ανταρτες και από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σκοτώθηκαν σε σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν κοντά στη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, κατά τη δεύτερη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης η οποία στοχοθετεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της πόλης κι εγείρει ανησυχίες περί διακοπής του εφοδιασμού εκατομμυρίων αμάχων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το λιμάνι, μέσω του οποίου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων και της βοήθειας που μπαίνουν στη χώρα, να μείνει ανοιχτό, για να αποφευχθεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη, που ήδη χαρακτηρίζεται η «χειρότερη στον κόσμο».

Το λιμάνι παραμένει ανοικτό παρά τις εχθροπραξίες, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Νταούντ Φάντελ.

Κατά στρατιωτικές και ιατρικές πηγές, μάχες εκτυλίσσονται περίπου 2 χιλιόμετρα από την είσοδο του αεροδρομίου της πόλης, στο νότιο τμήμα της.

«Δεν προσεγγίζουμε το λιμάνι» ακόμη, και «δεν έχουμε την πρόθεση να καταστρέψουμε τις υποδομές» του, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης Χάλεντ Αλγεμένι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.

Οι επιχειρήσεις διεξάγονται «σε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, όχι όμως στο λιμάνι. Το λιμάνι είναι εντελώς εκτός (της ζώνης) των επιχειρήσεων» σε αυτή τη φάση, επέμεινε ο ίδιος.

Τρία επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, υποστήριζαν τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι προβάλλουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σθεναρή αντίσταση στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς στρατιώτες, ανέφεραν τραυματιοφορείς.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι μετέβη την Πέμπτη στο Άντεν, προσωρινή πρωτεύουσα και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησής του.

Επρόκειτο για την πρώτη του επίσκεψη στην εμπόλεμη χώρα έπειτα από έναν χρόνο και πλέον.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο Χάντι, ο οποίος ζει εξόριστος στο Ριάντ εδώ και χρόνια, πήγε στο Άντεν για να «επιβλέψει» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην επαρχία Χοντάιντα.

Σχετικά άρθρα