Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γερμανία εξελέγη μη-μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Γερμανία εξελέγη μη-μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ,

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξελέγη η Γερμανία, η οποία για τα επόμενα δυο χρόνια θα έχει έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η Γερμανία έλαβε 184 σε σύνολο 193 ψήφων.

Συνολικά, άλλαξαν πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου και εξελέγησαν επίσης το Βέλγιο, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Οι πέντε αυτές χώρες αντικατέστησαν τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αιθιοπία, τη Βολιβία και το Καζακστάν που θα αποσυρθούν στο τέλος του έτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το πιο ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών και απαρτίζεται από πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα μέλη.

Τα μόνιμα μέλη είναι αυτά που έχουν το δικαίωμα βέτο: οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα. Είναι οι μεγάλες δυνάμεις νικήτριες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα μη μόνιμα αλλάζουν κάθε δύο χρόνια. Η Γερμανία θα είναι μέλος του Σ.Α. για πέμπτη φορά.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη για να προωθήσει την υποψηφιότητα της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει τώρα «ένα μεγάλο καθήκον και ευθύνη να αντιμετωπίσει» δήλωσε.

Τα επόμενα χρόνια, η Γερμανία σκοπεύει να εργαστεί πρωτίστως για την πρόληψη κρίσεων.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο. Πρέπει να αγωνιστεί για την πρόληψη των κρίσεων» δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης του ΟΗΕ, Κρίστοφ Χόισγκεν.

Στα Ηνωμένα Έθνη γενικά, αυτή η προσέγγιση είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

Επιπλέον, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην ημερήσια διάταξη της Γερμανίας, όπως γράφει η εφημερίδα Die Zeit.

«Εμείς δεν θα είμαστε σε θέση να επιβάλουμε πράγματα, αλλά θέλουμε ένα σαφές όραμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας» τόνισε ο Χόισγκεν, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γερμανία στα Ηνωμένα Έθνη από το περασμένο έτος και στο παρελθόν ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά άρθρα