Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις μηνύει τη Σλοβακία

Γιατί ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις μηνύει τη Σλοβακία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντρέι Μπάμπις, Βαλκάνια, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Σλοβακία, Τσεχία,

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι θα προσφύγει νομικά ενάντια στη Σλοβακία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις κατηγορίες εις βάρος του ότι ήταν πληροφοριοδότης της μυστικής υπηρεσίας της κομμουνιστικής περιόδου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα σλοβακικό δικαστήριο απέρριψε ένα αίτημα του Μπάμπις, που έχει γεννηθεί στη Σλοβακία, να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες ότι συνωμότησε με την μυστική υπηρεσία StB της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Τσέχος πρόεδρος διόρισε εκ νέου πρωθυπουργό τον 63χρονο Μπάμπις, ιδρυτή του κολοσσού των αγροδιατροφικών, χημικών και ιατρικών προϊόντων Agrofert, που άλλοι αποκαλούν «Τσέχο Τραμπ» και άλλοι «Τσέχο Μπερλουσκόνι».

Ο ίδιος, μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος πριν το 1989, δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες συνέργειας του με την StB, οι οποίες βασίζονται σε κρατικά ιστορικά αρχεία.

«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι δεν με συμπαθούν. Επηρεάζονται από τα χιλιοειπωμένα ψέματα. Θα ασκήσω μήνυση στη Σλοβακία έως τις 15 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Ο Μπάμπις έχει παραδεχθεί συναντήσεις που είχε τη δεκαετία του 1980 με αξιωματούχους της πρώην μυστικής υπηρεσίας όταν ήταν μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος και εργαζόταν στο εξωτερικό εμπόριο, αλλά επιμένει ότι απλά συζητούσε οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Σχετικά άρθρα