Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O Γερμανικός Τύπος ασκεί κριτική στη Μέρκελ για την απάντηση στις προτάσεις Μακρόν

O Γερμανικός Τύπος ασκεί κριτική στη Μέρκελ για την απάντηση στις προτάσεις Μακρόν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, ESM, Handelsblatt, Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλία, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωζώνη,

Στον απόηχο της συνέντευξης- απάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου στα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου Προέδρου για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, από τις στήλες της κυριακάτικης «Frankfurter Allgemeine» (FAS), γερμανικός Τύπος σχολιάζει καταρχάς την καθυστερημένη δημόσια τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «κυρίως λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, αντελήφθη ότι χρειάζεται την ενότητα της Ευρώπης», σημειώνοντας πως «αυτό το γνωρίζει ο πρόεδρος Μακρόν και γι΄ αυτό, τελευταία, η Γαλλία ενίσχυσε τις πιέσεις προς το Βερολίνο με επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από την αντίδραση της Μέρκελ».

«Είναι σαφές ότι οι ιδέες της Μέρκελ για την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού για επενδύσεις είναι ελάχιστα φιλόδοξες υπό την γαλλική οπτική γωνία, ενώ πολλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί.

Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει τον Μακρόν και μαζί να ενισχύσουν την ευρωζώνη», υπογραμμίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και συμπεραίνει:

«Με αυτό τον τρόπο η καγκελάριος αναβάθμισε την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε πρωταρχικό ζήτημα της καγκελαρίας της, κάτι που προκαλεί πικρία κυρίως στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ανήγαγαν την Ευρώπη σε κεντρικό θέμα της πολιτικής τους και γι΄ αυτό ζήτησαν το υπουργείο Οικονομικών. Ναι μεν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εργάζεται φιλόπονα και σιωπηρά για θέματα Ευρώπης, παρέλειψε ωστόσο να διατυπώσει κάτι το συγκεκριμένο. Η καγκελάριος τον πρόλαβε και τώρα έχει μείνει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι δικό της σχέδιο, εκείνη ορίζει την πολιτική».

Το Spiegel όχι μόνο επικρίνει την καθυστερημένη γερμανική απάντηση στα γαλλικά σχέδια αλλά και το περιεχόμενό της, διερωτώμενο: «Αυτό ήταν λοιπόν;».

«Στην μεγάλη ζαριά του Μακρόν η Γερμανία απαντά με μικρή ζαριά, τίποτα το καινούργιο, τίποτα που δεν υπάρχει ήδη στην κυβερνητική συμφωνία ή που να μην έχει σχεδιαστεί από καιρό», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και εξηγεί: «Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένας προϋπολογισμός για επενδύσεις, με λίγα κεφάλαια που θα δίνονται μετά από πολλούς όρους … η Μέρκελ δείχνει ανοιχτή για τις προτάσεις Μακρόν, αλλά επιμένει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει το θάρρος να δώσει αγώνα εναντίον του κόμματός της για περισσότερη Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα