Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρλανδία: Το 66,4% ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων

Ιρλανδία: Το 66,4% ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμβλώσεις, Δημοψήφισμα, Ιρλανδία, Λίο Βαράντκαρ,

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρλανδών, το 66,4%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης, ψήφισε υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος και της φιλελευθεροποίησης της νομοθεσίας για την άμβλωση. Η συμμετοχή ανέρχεται στο 64,75%.

Για κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αναφερόμενος στα ηχηρά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

«Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις», δήλωσε ο Βαράντκαρ ενώπιον δημοσιογράφων στο Δουβλίνο.

«Ο λαός μίλησε, είπε ότι χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο σύνταγμα για μια σύγχρονη χώρα», είπε επίσης.

Σημείωσε ότι αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία.

Ο Βαράντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος ιρλανδός πρωθυπουργός, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταφέρει να θεσπίσει ένα νέο νόμο για τις αμβλώσεις.

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος είναι ο δεύτερος σεισμός που συγκλονίζει την Ιρλανδία τρία χρόνια μετά την νομιμοποίηση, και πάλι με δημοψήφισμα, του γάμου των ομοφύλων.

Η κυβέρνηση προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της άμβλωσης για τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης και μέχρι και τις 24 εβδομάδες για λόγους υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεδριάσει την Τρίτη για να συζητήσει το νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο στο κοινοβούλιο, όπου θα υιοθετηθεί χωρίς δυσκολίες αφού οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κόμματων, του Fianna Feil και του Sinn Fein υποστηρίζουν την μεταρρύθμιση.

Την ευγνωμοσύνη του εκφράζει ο πατέρας της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ

Ο πατέρας της Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, της 31χρονης οδοντιάτρου που πέθανε το 2012 από σηψαιμία εξαιτίας της άρνησης των γιατρών να προχωρήσουν σε άμβλωση κατά την διάρκεια αποβολής του εμβρύου, δήλωσε «πολύ ευτυχής» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του ιρλανδικού συντάγματος.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian από την Καρνατάκα της Ινδίας, ο Αντανάπα Γιαλάτζι δήλωσε: «Αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη για την Σαβίτα και αυτό που συνέβη σε αυτήν δεν θα συμβεί σε άλλη οικογένεια πλέον».

«Δεν έχω λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον λαό της Ιρλανδίας αυτήν την ιστορική στιγμή».

Η Σαβίτα Χαλαπανάβαρ, ο θάνατος της οποίας ξύπνησε συνειδήσεις στην Ιρλανδία, έγινε το πρόσωπο-σύμβολο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Σχετικά άρθρα