Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίθεση στην Ιταλία: Με πιθανή υποβάθμιση την προειδοποιεί και η Moody’s

Επίθεση στην Ιταλία: Με πιθανή υποβάθμιση την προειδοποιεί και η Moody’s
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Κίνημα Πέντε Αστέρων, Λέγκα του Βορρά, Οίκος Moody’s,

Για πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, υπό τη σκιά της πολιτικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η προγραμματική συμφωνία δύο ευρω-σκεπτικιστικών κομμάτων, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας.

Λίγες ημέρες μετά από παρόμοιο μήνυμα του οίκου Fitch, η Moody’s επισήμανε πως στην ανάλυσή της θα εστιάσει σε δύο μέτωπα: το ενδεχόμενο δημοσιονομικής κατάρρευσης λόγω των πολιτικών που θα υιοθετήσει η υπό συγκρότηση νέα κυβέρνηση και τον κίνδυνο ανατροπής δομικών μεταρρυθμίσεων που νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Επί του παρόντος η Moody’s βαθμολογεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με Baa2, δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk («σκουπίδια»). Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αποδυναμώθηκε στο 2,46% χθες, συνεχίζοντας την σχεδόν αδιάλειπτη επιδείνωση των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η Moody’s αναγνώρισε ότι μερικές από τις αρχικές προγραμματικές προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας έχουν τροποποιηθεί, όμως ξεκαθάρισε έστω κι έτσι τα μέτρα που είναι σήμερα στο τραπέζι «θα οδηγήσουν σε μια πιο αδύναμη […] δημοσιονομική θέση» στο μέλλον.

Ο οίκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δέσμευση των δύο κομμάτων να ακυρώσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2011, που θεωρείται κομβική για την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το κυβερνητικό «συμβόλαιο» Πέντε Αστέρων και Λέγκας ζητά, μεταξύ άλλων, αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπει βαθιά μείωση φόρων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχούς συν ανατροπή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Ως πρωθυπουργός έχει επιλεγεί ο ακαδημαϊκός Τζιουζέπε Κόντε, όμως οι δύο επίδοξοι εταίροι δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για την στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, με κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως των Οικονομικών, να είναι σε εκκρεμότητα.

Οι επιλογές για τα υπουργεία θα πρέπει να εγκριθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η Ιταλία βαρύνεται με δημόσιο χρέος 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι πάνω από το 130% του ΑΕΠ, που είναι η δεύτερη χειρότερη αναλογία στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

«Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα» έγραψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σχετικά άρθρα