Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόταση μομφής κατά Ραχόι μετά την βαριά “καμπάνα” στο κόμμα του

Πρόταση μομφής κατά Ραχόι μετά την βαριά “καμπάνα” στο κόμμα του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισπανία, Μαριάνο Ραχόι,

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, μετά την καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του Ισπανού πρωθυπουργού σε δίκη για υπόθεση διαφθοράς, κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της ισπανικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το PSOE είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψει τον συντηρητικό Ραχόι, καθώς για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την υποστήριξη των κομμάτων των Podemos και των Ciudadanos.

Η υπόθεση, η οποία αφορά τη χρήση στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές εκείνης του 2000 από τους συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, «στοιχειώνει» τον Ραχόι αφότου ήρθε στην εξουσία το 2011. Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Ο Ραχόι έγινε πέρυσι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισπανίας που κατέθεσε σε δίκη όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν αιτήματα για την παραίτησή του.

Είκοσι εννέα πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), ανάμεσα στα οποία ένας πρώην ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη, καταδικάσθηκαν την Πέμπτη για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Καταδικάσθηκαν συνολικά σε 351 χρόνια στη φυλακή.

Στην απόφασή του, ο δικαστής ανέφερε πως υπήρξαν αποδείξεις ότι το κόμμα διέθετε επί πολλά χρόνια ένα μυστικό ταμείο και ότι η αξιοπιστία της κατάθεσης του Ραχόι, ο οποίος το αρνήθηκε, «θα πρέπει να αμφισβητηθεί».

«Η κατάθεσή του δεν είναι αρκετά πειστική για να αντικρούσει τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο κόμμα», τόνισε ο δικαστής.

Σχετικά άρθρα