Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απανωτές σφαλιάρες στην Άγκυρα – Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν όπλα στην Κύπρο

Απανωτές σφαλιάρες στην Άγκυρα – Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν όπλα στην Κύπρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ρόμπερτ Μενέντεζ,

Νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων, που είχε επιβληθεί εναντίον της Κύπρου το 1987, κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία. Ανάλογο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, καταθέτοντας το νομοσχέδιο ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να αρθεί το απαρχαιωμένο εδώ και δεκαετίες εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας της Ουάσιγκτον στη Μεσόγειο.

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης, Άμπιο Σίρες, κάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να πει αν σκέφτεται να άρει το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου, της οποίας ο λαός νιώθει να απειλείται όταν η Τουρκία στέλνει συνεχώς κόσμο και θέλουν να προστατευθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της Πέμπτης εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία που προβλέπει το πάγωμα παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία μέχρι το Πεντάγωνο να συντάξει και να παραδώσει ειδική έκθεση στο Κογκρέσο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (351-66) δείχνει την διακομματική στήριξη στο ίδιο το σχέδιο του νόμου αλλά και στην επιμέρους τροπολογία που αφορά την Τουρκία.

Τα επόμενα βήματα είναι να συμφωνήσει η Γερουσία και να υπογράψει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος Τραμπ.

Σημαντικό ρόλο στην τουρκική πανωλεθρία έπαιξε η «Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (CHIA)».

Η CHIA είναι μια μεγάλη ομάδα Ελληνοαμερικανών και Αμερικανοεβραίων βουλευτών και γερουσιαστών και είναι εκείνοι που εναντιώθηκαν αρχικά στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως αεροσκάφη F-35, και στη συνέχεια ξεσήκωσαν και τους υπόλοιπους Αμερικανούς βουλευτές.

Σχετικά άρθρα