Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο αρχηγός της τουρκικής MİT Χακάν Φιντάν είναι Κούρδος – Τι λέει ο ανιψιός του που είναι αντάρτης του PKK

Ο αρχηγός της τουρκικής MİT Χακάν Φιντάν είναι Κούρδος – Τι λέει ο ανιψιός του που είναι αντάρτης του PKK
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κατασκοπεία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Ο Χακάν Φιντάν, ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT, είναι Κούρδος τουρκεμένος. Ο ανιψιός του, Εγίντ Ζιλάν (Egîd Zilan), είναι αντάρτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Ο Εγίντ Ζιλάν κατάγεται από την ανατολική επαρχία Βαν της Τουρκίας.

Εντάχθηκε στο HPG, στον ένοπλο βραχίονα του PKK, το 2015.

Ως παιδί υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει μαθήματα στα YİBO (περιφερειακά δημοτικά σχολεία), στα οποία το τουρκικό καθεστώς με τη βία εκτουρκίζει τα παιδιά των Κούρδων, όπως το ίδιο κάνει και με τα παιδιά των Ελλήνων Μουσουλμάνων του Πόντου.

Ο Εγίντ Ζιλάν, σε συνέντευξή του στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, δήλωσε ότι και ο θείος του εκτουρκίστηκε σε ένα τέτοιο σχολείο.

«Στα YİBO δεν υπάρχουν εναλλακτικές για τα παιδιά των Κούρδων και οι οικογένειες υποχρεώνονται να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτά τα σχολεία.

»Μεγαλώσαμε με τις πολιτικές αφομοίωσης του τουρκικού κράτους και όχι με τη δική μας κουλτούρα. Χρησιμοποιούσαν βία για να μας αφομοιώσουν.

»Η βία ασκούνταν μόνο στα παιδιά Κούρδων, τα παιδιά Τούρκων δεν τα χτυπούσαν.

»Οι οικογένειές μας θεωρούσαν ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουμε «μεγάλοι άνθρωποι» ήταν να σπουδάσουμε, και μας πίεζαν να μείνουμε στα σχολεία αυτά ό,τι κι εάν γινόταν.

»Όλοι γύρω μας αναφέρονταν στον Χακάν Φιντάν ως παράδειγμα προς μίμηση. Μιλούσαν σαν να μην ήταν ο Χακάν Φιντάν υπεύθυνος για δεκάδες σφαγές.

»Είμαστε Κούρδοι και ο Χακάν Φιντάν σκότωνε Κούρδους.

»Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί η οικογένειά μου τον χρησιμοποιούσε ως παράδειγμα.

»Είναι άραγε «μεγάλος άνθρωπος» αυτός που σκοτώνει τον αδελφό του, όπως ο Χακάν Φιντάν;».

Όπως είπε στη συνέντευξή του, ένας από τους λόγους που εντάχθηκε στο PKK ήταν οι τουρκεμένοι Κούρδοι «που έσφαζαν τον λαό μας», όπως ο Χακάν Φιντάν.

«Είμαι συγγενής του Χακάν Φιντάν μέσω του παππού μου, που ήταν ο αδελφός του πατέρα του. Ο πατέρας του Χακάν Φιντάν ήταν θείος μου.

»Μέσα στην οικογένεια υπήρχαν κάποιοι που απέρριπταν τον Χακάν Φιντάν και άλλοι που τον υποστήριζαν.

»Κατάλαβα καλύτερα την έχθρα κατά των Κούρδων μετά τον σεισμό του 2011. Τότε η παρουσιάστρια Μουγέ Ανλί σχολίασε ότι ο Αλλάχ ήθελε να πεθάνουν οι Κούρδοι.

»Γιατί ο Αλλάχ να θέλει να καταστρέψει ανθρώπους που δημιούργησε; Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε εκείνο τον σεισμό».

Σχετικά άρθρα