Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί σταματάνε την παροχή βοήθειας στην τουρκοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία και δίνουν μόνο τους Κούρδους

Οι Αμερικανοί σταματάνε την παροχή βοήθειας στην τουρκοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία και δίνουν μόνο τους Κούρδους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν κάθετα την αποστροφή τους στην τουρκική κατοχή στη βορειοδυτική Συρία και στο καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διακόπτοντας κάθε βοήθεια στις περιοχές που ελέγχονται από ισλαμιστές μισθοφόρους της Άγκυρας και τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

Πρόκειται για την επαρχία Ιντλίμπ και τα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, δηλαδή την επικράτεια όπου η Τουρκία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ισλαμιστικό ψευδοκράτος μαζί με τις τοπικές δυνάμεις της Αλ Κάιντα και τους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Οι ΗΠΑ θα διοχετεύσουν όλη τους τη βοήθεια στα εδάφη που ελέγχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πάψει να παρέχει βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία όπου κυριαρχούν ισλαμιστικές οργανώσεις και θα επικεντρώσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης σε άλλες περιοχές τον έλεγχο των οποίων έχουν αποσπάσει οι κουρδικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα βορειοανατολικά, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με πράσινο και στις δύο αποχρώσεις, τα εδάφη που ελέγχουν οι Τούρκοι και οι τζιχαντιστές μισθοφόροι τους. Με κίτρινο εδάφη υπό κουρδικό έδαφος και με κόκκινο υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, το οποίο πρώτο μετέδωσε τις πληροφορίες, ανέφερε ότι θα περικοπούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από προγράμματα που στήριζαν οι ΗΠΑ στα βορειοδυτικά, περιλαμβανομένων σχεδίων «για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, τη στήριξη της ανεξάρτητης κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης, την ενίσχυση της εκπαίδευσης».

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι από την απόφαση δεν θα επηρεαστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη βορειοδυτική Συρία, γύρω από την επαρχία Ιντλίμπ, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας το οποίο ελέγχεται από κοσμικές και ισλαμικές οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Αξιωματούχος εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να προσφέρει περισσότερη βοήθεια σε περιοχές της Συρίας όπου οι ΗΠΑ ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο, υπονοώντας προφανώς εκείνες οι οποίες ελέγχονται από τις κουρδοκρατούμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο κ. Τραμπ είχε παγώσει τον Μάρτιο περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση της Συρίας, ενόσω η κυβέρνησή του επανεξετάζει τον ρόλο της Ουάσινγκτον στη συριακή κρίση, έκθεση η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, οι περικοπές στα βορειοδυτικά θα γίνουν μέσα σε ένα διάστημα μηνών.

«Ο κίνδυνος είναι μια επανάληψη αυτού που ο πρόεδρος επέκρινε στο Ιράκ: να αφήσουμε ένα κενό εκεί που η βία μπορεί να επιδεινωθεί και να επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές να το εκμεταλλευθούν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σχετικά άρθρα