Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ Χουσέιν: «Δυσανάλογη» η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα – Τι του απαντά το Ισραήλ

Αλ Χουσέιν: «Δυσανάλογη» η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα – Τι του απαντά το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Χαμάς,

Η απάντηση του Ισραήλ στις παλαιστινιακές διαδηλώσεις στη Γάζα ήταν «εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου του Ιράκ, εξ αίματος απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ, Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο οποίος υποστηρίζει τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

«Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των θυμάτων των δύο πλευρών υπονοεί ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου την οποία αποφάσισε να διοργανώσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση στα «κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Είπε ότι «οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα μιας παράνομης χρήσης δύναμης» και υποστήριξε «τις εκκλήσεις πολλών χωρών και παρατηρητών για τη διεξαγωγή έρευνας που θα είναι διεθνής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη».

Σύμφωνα με τον Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, οι ενέργειες των Παλαιστινίων στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων δεν φαίνεται να «αποτελούσαν άμεση απειλή θανάτου ή θανάσιμου τραυματισμού η οποία να μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση φονικής δύναμης».

Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ισραηλινούς, αλλά ότι «στην πραγματικότητα, κρατούνται φυλακισμένοι σε μια παραγκούπολη από τη γέννηση μέχρι τον θάνατό τους».

«Η κατοχή πρέπει να σταματήσει, ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορέσουν να απελευθερωθούν, αλλά και ο λαός του Ισραήλ να απελευθερωθεί. Τερματίστε την κατοχή και η βία και η ανασφάλεια θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό».

Ισραήλ – ΗΠΑ: «Σας εξαπατά η κυνική Χαμάς»

Μιλώντας κατά την έκτακτη σύνοδο, η Αβίβα Ραζ Σέχτερ, μόνιμη αντιπρόσωπος του Ισραήλ στο Μέγαρο των Εθνών, έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, εξέφρασε λύπη που «για μία ακόμη φορά» το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρέπει προς «μια αντι-ισραηλινή εμμονή» και αφήνεται να εξαπατηθεί από «την κυνική χρησιμοποίηση από τη Χαμάς του ίδιου του λαού της».

«Δυστυχώς, αυτό που κατάφερε ήδη να κάνει αυτή η έκτακτη σύνοδος, είναι να ανταμείψει τη στρατηγική τρόμου της Χαμάς και τη χρησιμοποίηση αμάχων σαν ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να προωθήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της που έχουν στόχο τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε.

«Είναι λυπηρό που αυτό το Συμβούλιο, που διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την αλήθεια, κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα επί του πεδίου και καταδικάζει αδικαιολόγητα το Ισραήλ, ενώ αυτό το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τον πληθυσμό του», είπε η Ραζ Σέχτερ.

Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τεοντόρ Αλέγκα εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ισραήλ, λέγοντας ότι το Συμβούλιο, με τη σύνοδό του αυτή, «έλαβε τυφλά θέση».

«Είναι σαφές πως η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την έξαρση της βίας», εκτίμησε, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την απόφαση του Συμβουλίου να συγκαλέσει τη σύνοδο αυτή, σπαταλώντας «άσκοπα χρόνο και χρήμα» ενώ άλλες επείγουσες καταστάσεις θα έπρεπε να τραβήξουν την προσοχή του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο, το Συμβούλιο καταδεικνύει με αυτό τον τρόπο ότι είναι ένας «χαλασμένος θεσμός».

Σχετικά άρθρα