Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν μαζεύει όλο το Ισλάμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσουν το Ισραήλ

Ο Ερντογάν μαζεύει όλο το Ισλάμ στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσουν το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Κωνσταντινούπολη, Λωρίδα της Γάζας, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Αρχή, Παλαιστίνιοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου υποδέχεται σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου από κοινού να καταδικάσουν το Ισραήλ για τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μια μεγάλη κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο Ερντογάν, που έχει εξαπολύσει δριμεία κριτική εναντίον του Ισραήλ μετά τον θάνατο τη Δευτέρα 60 Παλαιστινίων στη Γάζα, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας θα στείλει «ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» στη διάρκεια της σημερινής συνόδου.

Η Τουρκία, που έχει την προεδρία του Οργανισμού αυτή την περίοδο, είχε συγκαλέσει ήδη τον Δεκέμβριο μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ένθερμος υποστηρικτής του παλαιστινιακού σκοπού και δεν κρύβει τη στήριξή του στο τζιχαντιστικό κίνημα Χαμάς -παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων- που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο λόγος αυτός έχει μεγάλη απήχηση στους ισλαμιστές ψηφοφόρους του Ερντογάν, που είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Αν συνεχιστεί η σιωπή απέναντι στην ισραηλινή τυραννία, ο κόσμος θα βυθιστεί γρήγορα σε ένα χάος, όπου οι συμμορίτες θα ορίζουν τους νόμους», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη.

Ωστόσο, η σύνοδος της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο αραβομουσουλμανικός κόσμος είναι διχασμένος και λόγω των αντιπαραθέσεων είναι μάλλον αδύνατο να ληφθεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο εναντίον του Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Άντελ Αλ Τζουμπέιρ αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, και οι σύμμαχοί της στον Κόλπο, καθώς και η Αίγυπτος, αντιμετωπίζουν αρνητικά τη στήριξη που παρέχει ο Ερντογάν σε κινήματα όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Χαμάς και προς το Κατάρ που θέλουν να απομονώσουν.

Το Ριάντ και οι σύμμαχοί του, που φαίνεται να έχουν μαλακώσει τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ, επίσης θα είναι επιφυλακτικοί να αναλάβουν δράση η οποία ενδεχομένως να δυσαρεστήσει την Ουάσιγκτον, στη στήριξη της οποίας βασίζονται για να αντιμετωπίσουν το σιιτικό Ιράν, το οποίο θεωρούν βασική απειλή στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση στο αυτί του, δεν θα είναι παρών στη σύνοδο και θα τον εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός του, Ράμι Χαμντάλα.

Μεταξύ των ηγετών που αναμένονται στην Κωνσταντινούπολη είναι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπεσίρ, οι εμίρηδες του Κατάρ και του Κουβέιτ.

Σχετικά άρθρα