Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αίγυπτος ανοίγει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όλο το Ραμαζάνι

Η Αίγυπτος ανοίγει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας όλο το Ραμαζάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Ραμαζάνι, Φατάχ, Χαμάς,

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε την Πέμπτη η διέλευση στη Ράφα που συνδέει τη χώρα του με τη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω Twitter.

Η συνοριακή διέλευση με τον παλαιστινιακό θύλακα είναι κλειστή το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αλλά ανοίγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή θα είναι η πιο μακρά περίοδος που θα παραμείνει ανοικτή εδώ και χρόνια.

Στην ανάρτησή του ο Σίσι αναφέρει ότι η κίνηση έχει στόχο να «ανακουφιστούν οι αδελφοί μας στη Γάζα».

Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από πυρά του ισραηλινού στρατού στα επεισόδια στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, την ημέρα των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά όχι τις δύο σημαντικότερες συνοριακές διελεύσεις, αυτή στη Ράφα στη μεθόριο με την Αίγυπτο και αυτή στο Ερέζ στη μεθόριο με το Ισραήλ.

Παρέδωσε τον έλεγχο των διελεύσεων αυτών στα τέλη της περασμένης χρονιάς στην Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συμφιλίωσης των δύο ισχυρότερων παλαιστινιακών παρατάξεων, της Χαμάς και της Φαταχ, που υπεγράφη στο Κάιρο.

Οι αρχές της Αιγύπτου έκλεισαν τα σύνορα για μεγάλες περιόδους μετά τις επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών σωμάτων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά, οι οποίες κλιμακώθηκαν το 2013.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν επιρρίψει την ευθύνη σε παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις της Γάζας για κάποιες από τις επιθέσεις αυτές.

Σχετικά άρθρα