Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι απεργοί των γαλλικών σιδηροδρόμων συγκέντρωσαν 1 εκατ. ευρώ από δωρεές

Οι απεργοί των γαλλικών σιδηροδρόμων συγκέντρωσαν 1 εκατ. ευρώ από δωρεές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν,

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ έχουν συγκεντρώσει από δωρεές μέσω Διαδικτύου οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους (SNCF), που εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει κυλιόμενες απεργίες κατά του σχεδίου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον μετασχηματισμό της υπερχρεωμένης κρατικής SNCF σε μία κερδοφόρα επιχείρηση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών στηρίζουν το σχέδιο Μακρόν, και επομένως η εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού στο αίτημα για δωρεές μέσω Διαδικτύου αποτελεί έκπληξη ακόμα και για τον άνθρωπο που το απηύθυνε.

«Ποιος θα ονειρευόταν πριν από ένα μήνα ότι θα φτάναμε το ένα εκατομμύριο; Κανένας, και σίγουρα όχι εγώ», δήλωσε στο Reuters ο Ζαν-Μαρκ Σαλμόν, ένας καθηγητής κοινωνιολογίας που συνεργάστηκε με άλλους ακαδημαϊκούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες για την πρωτοβουλία αυτή.

Πάντως, η διοίκηση της SNCF υποστηρίζει ότι αυτήν την εβδομάδα το ποσοστό των εργαζομένων που απεργούν έχει πέσει στο 17%, όταν στο ξεκίνημα των κινητοποιήσεων ξεπερνούσε το 30%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση της Γαλλίας επιδιώκει να πάρει με το μέρος της τις πιο μετριοπαθείς συνδικαλιστικές ενώσεις και να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο που έχουν σχηματίσει και διατηρούν αρραγές ως τώρα οι τέσσερις κύριες ενώσεις.

Η μεταρρύθμιση της SNCF θα είναι η μεγαλύτερη μετά την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων το 1937 και θα θέσει σταδιακά τέλος στο μονοπώλιο της εταιρείας στα εσωτερικά δρομολόγια, καθώς και στις προσλήψεις με προνομιακούς όρους σε σχέση με άλλους τομείς.

Τα χρέη της SNCF εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία αποτιμά το κόστος των πρόσφατων απεργιών στα 250 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Σχετικά άρθρα