Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι και Ασσύριοι της Συρίας «θα πολεμήσουμε μαζί» τζιχαντιστές και Τούρκους

Κούρδοι και Ασσύριοι της Συρίας «θα πολεμήσουμε μαζί» τζιχαντιστές και Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασσυρία, Ασσύριοι, Εφρίν, Ισλαμιστές, Κλάδος Ελαίας - Στρατιωτική Επιχείρηση, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο συμπρόεδρος του κουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος στη Συρία, του PYD, Σαχόζ Χεσέν και ο Μετίν Ράουι από την Ένωση Ασσυρίων Ευρώπης, έκαναν κοινή ομιλία στο Εργατικό Κέντρο της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Ο Χεσέν τόνισε ότι η κουρδική αντίσταση στη βόρεια Συρία θα συνεχιστεί αμείωτη με στόχο να διωχτούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και από την Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Ο ίδιος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ότι επέτρεψε την τουρκική εισβολή στην Εφρίν ανοίγοντας τον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας για τα τουρκικά αεροπλάνα.

Υπογράμμισε ότι το τουρκικό κράτος και οι συμμορίες των τζιχαντιστών [σ.σ. υπό τουρκικές εντολές] κατάφεραν να εισέλθουν στην Εφρίν χάρη στην αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας και επίσης άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες δυτικές χώρες που παρέμειναν σιωπηλές στους βομβαρδισμούς και στις σφαγές που διέπραξαν οι Τούρκοι.

«Το τουρκικό κράτος βομβάρδισε δυνάμεις που συνεργάζονταν με το [Συριακό] καθεστώς», είπε ο Χεσέν αναφερόμενος στους Σύρους σιίτες εθνοφρουρούς που έσπευσαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων και επλήγησαν από τουρκικά αεροσκάφη, με θύματα δεκάδες νεκρούς, δίχως ούτε η Δαμασκός, ούτε η Μόσχα να αντιδράσουν.

«Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε [από την Εφρίν] επειδή τις τελευταίες ημέρες το τουρκικό κράτος ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές. Είχαν στόχο τους αμάχους.

»Οι Τούρκοι βομβάρδισαν το νοσοκομείο της Εφρίν [δείτε φωτό εδώ]. Περίπου 50 πολίτες έχασαν τις ζωές τους. Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε για να αποφύγουμε μεγαλύτερες σφαγές».

Τόνισε ότι η απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από την Εφρίν δεν σημαίνει ότι παράτησαν τον αγώνα και την αντίσταση.

Η απόφαση πάρθηκε για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε την Εφρίν στο τουρκικό κράτος και στις συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους.

»Ο αγώνας και η αντίσταση θα κρατήσουν μέχρι οι εισβολείς να εκδιωχθούν από την Εφρίν», είπε.

Ο ίδιος κατήγγειλε και δοσίλογους που συνεργάζονται με τους Τούρκους όχι μόνο στην Εφρίν αλλά σε ολόκληρη τη Ροζάβα [βόρεια Συρία, συριακό Κουρδιστάν] και είπε ότι αυτοί οι δοσίλογοι συμμετέχουν στο πλευρό της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Ασσύριος Μετίν Ράουι είπε ότι ο λαός του, οι Ασσύριοι-Συριακοί-Χαλδαίοι [σ.σ. «Χαλδαίοι» ονομάστηκαν αυθαίρετα από το Βατικανό οι ρωμαιοκαθολικοί Ασσύριοι] είναι μια μικρή μειονότητα και καταπιέζονται στη Συρία.

Πρόσθεσε ότι επέλεξαν να σταθούν στο πλευρό των αδελφών τους των Κούρδων και όχι με τους ισλαμιστές (μουσουλμάνους) που αποκαλούνται καθεστώς και η αντιπολίτευση.

Πρόσθεσε ότι μόνο ένα ομοσπονδιακό σύστημα στη Συρία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μειονοτήτων της χώρας «που δέχονται επιθέσεις και βλέπουν τα δικαιώματά τους να διώκονται».

Ο Μετίν Ράουι είπε ακόμα ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι το τουρκικό κράτος συνεργάζεται με τις συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους για να εμποδίσει τους Κούρδους να δημιουργήσουν μια οντότητα στη Συρία και υπογράμμισε τη σημασία Κούρδοι και Ασσύριοι να πολεμήσουν μαζί ενάντια στην τουρκική κατοχή και στις επιθέσεις που στρέφονται ενάντια σε όλες τις μειονότητες της Συρίας.

Σχετικά άρθρα