Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θα συνεδριάσει το παλαιστινιακό κοινοβούλιο μετά από 20 χρόνια – Θα απέχουν οι ισλαμιστές

Θα συνεδριάσει το παλαιστινιακό κοινοβούλιο μετά από 20 χρόνια – Θα απέχουν οι ισλαμιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μαχμούντ Αμπάς, Οργάνωση Απελευθέρωσης Παλαιστίνης PLO, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Χαμάς,

Το κοινοβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) πρόκειται να συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη θέση του με φόντο εντάσεις με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η σύνοδος αυτή του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου, που οργανώνεται στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη (Ιουδαία και Σαμάρεια), δεν πρόκειται να επιφέρει μείζονα πολιτική αλλαγή. Όμως πρόκειται να καταλήξει στην εκλογή των 18 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ.

Περισσότερα από 100 από τα 740 μέλη του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου έχουν ήδη κάνει γνωστό με επιστολή πως θα μποϊκοτάρουν τη συνάντηση, κυρίως δεκάδες σύμμαχοι των ισλαμιστών της Χαμάς, του μεγαλύτερου παλαιστινιακού κόμματος μετά τη Φάταχ του Αμπάς.

Χθες Σάββατο κάλεσαν τον Παλαιστίνιο πρόεδρο να αναβάλει τη συνεδρίαση μέχρι να συναφθεί συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων.

Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τους κατοίκους των Παλαιστινιακών Εδαφών και της διασποράς, δεν έχει πραγματοποιήσει τακτική συνεδρίαση από το 1996, όμως μια έκτακτη συνεδρίασή του είχε πραγματοποιηθεί το 2009 στη Ραμάλα.

Η σύνοδος που θα αρχίσει αύριο και πρόκειται να διαρκέσει τρεις ημέρες πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στον Αμπάς και την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους πριν από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που προβλέπεται να γίνει στις 14 Μαΐου.

Πραγματοποιείται επίσης με φόντο ένα εκτεταμένο κίνημα διαμαρτυρίας που υποκινεί που διεκδικεί το «δικαίωμα στην επιστροφή» των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία είχαν διωχθεί ή είχαν διαφύγει κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι, πολλοί εξ αυτών ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν οι απόπειρες παραβίασης των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είναι μια ισλαμιστική οργάνωση που αποτελεί παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων. Τα μέλη της είναι ακραιφνώς φιλότουρκοι, αφοσιωμένοι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχουν μετατρέψει τη Γάζα σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Τα μέλη της Χαμάς, που υποκινούν τις ταραχές στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, συχνά αναρτούν φωτογραφίες που εκφράζουν τη λατρεία τους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία που ακολουθεί:

Σχετικά άρθρα