Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Νετανιάχου κράτησε τον Τραμπ στη Συρία – Το Ισραήλ «μπλοκάρει» την τουρκική και την ιρανική επέκταση

Πώς ο Νετανιάχου κράτησε τον Τραμπ στη Συρία – Το Ισραήλ «μπλοκάρει» την τουρκική και την ιρανική επέκταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντόναλντ Τραμπ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Πριν ένα μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε συγκέντρωση οπαδών του στο Οχάιο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν «πολύ σύντομα» από το έδαφος της Συρίας.

Δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας Arutz Sheva, που επικαλείται διπλωματική πηγή, αναφέρει ότι ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζόσεφ Βότελ, έφθασε στο Ισραήλ για να διαβεβαιώσει τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν άμεσα από τη Συρία και ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα σύνορά του.

Σύμφωνα με πηγές στον Λευκό Οίκο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, μετά τη δήλωση του περί αποχώρησης από τη Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του σε περίπτωση που τα αμερικανικά στρατεύματα φύγουν από τη Συρία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο Ιράν να εδραιώσει την παρουσία του στη χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις «πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» και ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την «αφοσίωση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία για την αντιμετώπιση της κακοηθούς επιρροής και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων του Ιράν».

Για μια ακόμη φορά η επέμβαση του Ισραήλ αποδεικνύεται καθοριστική για τη μη επέκταση της τουρκικής και ιρανικής επιρροής στην περιοχή.

Επίσης, προστατεύοντας τη δική του ασφάλεια το Ισραήλ έχει ως συνέπεια να προστατεύονται και οι Κούρδοι της Συρίας.

Να σημειωθεί, σε ό,τι μας αφορά, πως όσο παραμένει αμερικανικός στρατός στη βόρεια Συρία, δηλαδή κάτω από το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, παρέχοντας προστασία στους Κούρδους, η Τουρκία δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για κατάληψη της βόρειας Συρίας και του Ιράκ, πράγμα που καθυστερεί και τους σχεδιασμούς της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα