Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ συνεχίζουν τις έρευνες στη Ντούμα για να εξακριβώσουν εάν έγινε χρήση χημικών

Οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ συνεχίζουν τις έρευνες στη Ντούμα για να εξακριβώσουν εάν έγινε χρήση χημικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαμασκός, Ισλαμιστές, Ντούμα, Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Συρία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έφτασαν την Τετάρτη σε μια δεύτερη τοποθεσία στο ανατολικό προάστιο Ντούμα της Δαμασκού συλλέγοντας δείγματα που θα τους βοηθήσουν να καθορίσουν κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν εκεί απαγορευμένες τοξικές ουσίες.

Οι επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού ερευνούν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε φερόμενη επίθεση στις 7 Απριλίου με χημικά όπλα στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού.

Το Σάββατο οι εμπειρογνώμονες έφτασαν στη Ντούμα και συνέλεξαν δείγματα από μια πρώτη τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η χημική επίθεση.

Η διερευνητική αποστολή έφτασε στη Συρία στις 14 Απριλίου, αλλά καθυστέρησε την έναρξη των εργασιών της κατά τη μία εβδομάδα κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις δύο τοποθεσίες θα σταλούν στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ στην Ολλανδία έπειτα σε συνεργαζόμενα εργαστήρια για εξέταση, ανέφερε ο Οργανισμός.

Η ανάλυση των δειγμάτων θα καθορίσει κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Ντούμα και ποιου είδους.

Ο ΟΑΧΟ δεν έχει εντολή να καθορίσει ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για την επίθεση.

Δεν υπάρχει προς το παρόν μηχανισμός για την απόδοση ευθυνών, έπειτα από την άσκηση βέτο της Ρωσίας σε ψήφισμα για την επέκταση της εντολής του αποστολής των επιθεωρητών.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον Οργανισμό θα παραχωρήσει την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στην Χάγη, στην οποία προτίθεται, όπως ανακοίνωσε, να παρουσιάσει «μάρτυρες από τη Συρία που συμμετείχαν στο σκηνοθετημένο βίντεο της οργάνωσης «Λευκά κράνη» περί της δήθεν επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα».

Από την πλευρά του ο ΟΑΧΟ τόνισε ότι «η διερευνητική αποστολή θα συνεχίσει να πραγματοποιεί την ανεξάρτητη και αμερόληπτη αποστολή της, βασισμένη σε συνεντεύξεις με σχετικούς ανθρώπους, στα ευρήματα από τις επισκέψεις της στις τοποθεσίες, τις αναλύσεις από τα αποτελέσματα των δειγμάτων, καθώς και σε όποια άλλη πληροφορία και υλικά συγκεντρώσει».

Σχετικά άρθρα