Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κόλαφος για Τουρκία: Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά την αναβολή πρόωρων εκλογών

Κόλαφος για Τουρκία: Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητά την αναβολή πρόωρων εκλογών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Συμβούλιο της Ευρώπης, Τουρκία,

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κάλεσε σε αναβολή των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί και εφαρμόζεται στη χώρα από τον Ιούλιο του 2016.

«Την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και εξής.

»Σύμφωνα με τις ανησυχίες της Επιτροπής της Βενετίας, η επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», τόνισε η επιτροπή, από το Στρασβούργο της Γαλλίας.

Το περιθώριο δημοκρατικού διαλόγου, τονίζει, στενεύει λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθώς αυτή έχει οδηγήσει σε «δυσανάλογης έντασης μέτρα και απαράδεκτους περιορισμούς βασικών ελευθεριών – ειδικά στην ελευθερία της έκφρασης, στα μέσα ενημέρωσης και στο δικαίωμα της συνάθροισης».

Έχει επίσης επηρεάσει, αναφέρει η επιτροπή, «τη δυνατότητα έκφρασης αντιπολιτευτικών και κριτικών φωνών».

Επικρίνει δε την απόφαση των τουρκικών αρχών για παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα, καθώς και για την αποδοχή ως έγκυρων μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων – φακέλων και καταλήγει ζητώντας αναβολή των εκλογών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτης και του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ανακοίνωσε προ ημερών τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αντί την 3η Νοεμβρίου 2019, όπως προβλεπόταν αρχικά, την 24η Ιουνίου 2018.

Με τις εκλογές αυτές, τίθενται σε ισχύ όλες οι συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν από τους Τούρκους πολίτες στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017.

Βασικότερη είναι η μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, με κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει π.χ. στις ΗΠΑ ή στην Κύπρο.

Σχετικά άρθρα