Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Αρμενία τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας, μία ημέρα μετά την παραίτηση Σαρκισιάν

Η Αρμενία τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας, μία ημέρα μετά την παραίτηση Σαρκισιάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Γενοκτονία Αρμενίων, Οθωμανική Αυτοκρατορία,

Η πολιτική ηγεσία της Αρμενίας αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας, όπως κάθε 24η Απριλίου, την επομένη της απροσδόκητης παραίτησης του πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν, έπειτα από 11 ημέρες διαδηλώσεων στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν (που δεν έχει συγγενικό δεσμό με τον Σερζ Σαρκισιάν), ο προσωρινός πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν και οι θρησκευτικές αρχές της χώρας μετέβησαν στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα των σφαγών της περιόδου 1915-1917 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο βρίσκεται σε λόφο που δεσπόζει στο Γερεβάν.

Έπειτα από μία νύχτα εορτασμών που ακολούθησαν την απροσδόκητη ανακοίνωση της παραίτησης του τέως προέδρου της χώρας και πρωθυπουργού Σερζ Σαρκισιάν, οι δρόμοι του Γερεβάν ήταν ήσυχοι.

Στις 15.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας.

Ο Νικόλ Πασινιάν, βουλευτής της αντιπολίτευσης που ηγήθηκε του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του Σερζ Σαρκισιάν, δήλωσε ότι θα συναντηθεί για διαπραγματεύσεις με τον προσωρινό πρωθυπουργό Κάρεν Καραπετιάν.

Καθώς η 24η Απριλίου είναι αργία στην Αρμενία, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

«Βελούδινη επανάσταση»

«Η βελούδινη επανάστασή μας κέρδισε αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η επανάστασή μας δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση του δρόμου και ελπίζω ότι θα συνεχίσετε μέχρι την τελική νίκη», δήλωσε ο κ. Πασινιάν στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της αρμενικής πρωτεύουσας.

Πρώην πρωθυπουργός και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Σερζ Σαρκισιάν έως την παραίτησή του, ο Κάρεν Καραπετιάν πρόσκειται στον πρώην ισχυρό άνδρα της χώρας και είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας, που παραμένει αδιάκοπα στην εξουσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν αναμένεται τώρα να ακολουθήσει εκείνη ολόκληρης της κυβέρνησης, ενώ εντός επτά ημερών αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για τον/τη διάδοχο του πρωθυπουργού.

Η πολιτική μάχη ωστόσο δεν έχει τελειώσει: Το κοινοβούλιο κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του ΡΚΑ του Σερζ Σαρκισιάν, το οποίο διαθέτει 65 έδρες σε σύνολο 105.

Η Αρμενία, κράτος του Καυκάσου 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων, συγκλονίστηκε επί 11 ημέρες από διαδηλώσεις κατά του Σερζ Σαρκισιάν.

Πρόεδρος από το 2008 έως τον Μάρτιο του 2018, ο τελευταίος κατάφερε να εκλεγεί από το κοινοβούλιο πρωθυπουργός, με ενισχυμένες εξουσίες, ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Σχετικά άρθρα