Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Εμανουέλ Μακρόν παίρνει τα ηνία της Ευρώπης και αυτό δεν αρέσει στους Γερμανούς

Ο Εμανουέλ Μακρόν παίρνει τα ηνία της Ευρώπης και αυτό δεν αρέσει στους Γερμανούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γαλλία, Γερμανία, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Για μία ακόμη φορά ο Εμανουέλ Μακρόν θα σφίξει το χέρι της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού του οράματος στο Στρασβούργο, εκεί όπου οι προτάσεις του είναι ήδη αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Δύο ημέρες μετά την ομιλία του 39χρονου Γάλλου προέδρου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα την επανίδρυση της Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριος τον υποδέχεται για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την κρίση στη Συρία αλλά και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Μέρκελ έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι, μέχρι τον Ιούνιο, Παρίσι και Βερολίνο θα έχουν καταλήξει σε μια κοινή στρατηγική.

Πάνω από δώδεκα φορές έχουν συναντηθεί Μακρόν και Μέρκελ μετά την ανάδειξη του 39χρονου πολιτικού στην προεδρία της Γαλλίας.

Πρόκειται για μια καθοριστική χρονική περίοδο, καθώς την 1η Μαϊου λήγει η αναστολή της επιβολής πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ από κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στις 27 Απριλίου η καγκελάριος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα και ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τον Aμερικανό πρόεδρο.

Όταν ο Μακρόν ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας, οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του έβρισκαν πρόσφορο έδαφος στη Γερμανία.

Όμως, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και την θριαμβευτική είσοδο του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στη Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή), τα πράγματα άλλαξαν.

Τους έξι μήνες που χρειάστηκε η Γερμανία για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Μακρόν έβαζε τις τελευταίες πινελιές στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα συζητά με τη Γερμανίδα καγκελάριο για την χάραξη γαλλογερμανικής στρατηγικής για την ΕΕ του αύριο.

Πάντως, η Μέρκελ συναντά τον Μακρόν με περισσότερες επιφυλάξεις απ’ ό,τι είχε πριν από ένα χρόνο. Ο Μακρόν θα της ξαναπεί ότι χρειάζεται:

1ον. μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, με ξεχωριστό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη

2ον. υπουργό Οικονομικών, μέχρι τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

3ον. εγγύηση των καταθέσεων και

4ον. Τραπεζική Ένωση.

Σε αντίθεση με την Μέρκελ υπάρχουν Γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί που δεν συμμερίζονται το ευρωπαϊκό όραμα του Μακρόν και δεν διστάζουν να το πουν ευθέως.

Κυρίως οι δημοσιονομικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου είναι αυτές στις οποίες αντιτίθενται οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Βαυαροί εταίροι τους, Χριστιανοκοινωνιστές.

Από την πλευρά του το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών επικρίνει την αντίσταση των συντηρητικών με εξαίρεση τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος εμφανίζεται εμφανώς συγκρατημένος στις φιλόδοξες προτάσεις Μακρόν.

Σχετικά άρθρα