Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διορία 48 ωρών στους τζιχαντιστές για να εγκαταλείψουν θύλακα νότια της Δαμασκού

Διορία 48 ωρών στους τζιχαντιστές για να εγκαταλείψουν θύλακα νότια της Δαμασκού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γιάρμουκ, Δαμασκός, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Παλαιστίνιοι, Συρία, Τζιχαντιστές,

Διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τον θύλακα που ελέγχουν νότια της Δαμασκού έδωσε ο συριακός στρατός στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν οι τζιχαντιστές αρνηθούν τότε «ο στρατός και οι δυνάμεις που τον στηρίζουν είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν στρατιωτική επιχείρηση για τον τερματισμό της παρουσίας της οργάνωσης στην περιοχή».

Ο θύλακας που ελέγχουν οι τζιχαντιστές είναι γύρω από την παλαιστινιακή προσφυγική συνοικία Γιαρμούκ και τη συνοικία Αλ Χάτζαρ Αλ Άνσουαρ, νότια της Δαμασκού.

Ο συριακός στρατός έχει αρχίσει να βομβαρδίζει την περιοχή από την Τρίτη και ετοιμάζεται να επέμβει στρατιωτικά.

Η προσφυγική συνοικία Γιαρμούκ βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2011 εκεί ζούσε η μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα προσφύγων, περίπου 160.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πολλοί Σύροι.

Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την Γιάρμουκ, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι αρκετές χιλιάδες παραμένουν.

Στον πολεμικό χάρτη της Δαμασκού που ακολουθεί, με μαύρο χρώμα απεικονίζεται η συνοικία που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος και με πράσινο η Αλ Κάιντα.

Η συνοικία Γιάρμουκ ιδρύθηκε το 1957 ως προσφυγικός καταυλισμός Παλαιστινίων. Τότε βρισκόταν εκτός Δαμασκού.

Καθώς πέρασαν τα χρόνια η Δαμασκός επεκτάθηκε και ο «καταυλισμός Γιάρμουκ» έγινε μια κανονική συνοικία, με πολυκατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία.

Η πλειονότητα των κατοίκων της συνέχισαν να είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους, ωστόσο άρχισαν να ζουν και Σύροι σε αυτή.

Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, η Γιάρμουκ έγινε πεδίο μάχης μεταξύ των ισλαμιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που είχαν στο πλευρό τους και την παλαιστινιακή οργάνωση Λίγουα Αλ Ασίφα, και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση (PFLP-GC) που τάχθηκε με το πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Την 1η Απριλίου 2015 το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εισέβαλε στη συνοικία Γιάρμουκ και συγκρούστηκε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και την οργάνωση Ακνάφ Μπαΐτ Αλ Μακντίς. Οι τζιχαντιστές στο ISIS είχαν συμμάχους σε αυτή τους την επίθεση τον τοπικό βραχίονα της Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα.

Στις 2 Απριλίου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε ολόκληρη τη συνοικία.

Τον Απρίλιο του 2016 οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στη Γιάρμουκ υπολογίζονταν σε 7.000 με 8.000.

Στις 7 Μαΐου 2017 οι άνδρες της συριακής Αλ Κάιντα, που έχει μετονομαστεί από Αλ Νούσρα σε Ταχρίρ Αλ Σαμ, εκκένωσαν τη συνοικία αφήνοντας μόνο το Ισλαμικό Κράτος σε αυτήν.

Σχετικά άρθρα