Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πανωλεθρία υπέστη η κυβέρνηση της Μέι στη Βουλή των Λόρδων

Πανωλεθρία υπέστη η κυβέρνηση της Μέι στη Βουλή των Λόρδων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Λόρδων, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Τερέζα Μέι,

Οδυνηρή ήττα υπέστη η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι από τη Βουλή των Λόρδων, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την άρνησή της να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Η πρωθυπουργός, η οποία αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένο το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα με αφορμή το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα εξέλθει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης, μετά το Brexit τον επόμενο Μάρτιο προκειμένου το Λονδίνο να μπορεί να διαμορφώσει τις δικές του συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Αυτή η θέση διεύρυνε τον διχασμό στους κόλπους του κόμματός της και ήγειρε την προοπτική μιας ήττας στο σώμα της Βουλής των Λόρδων, όπου οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν την πλειοψηφία.

Με ψήφους 348 υπέρ έναντι 225 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές, από όλα τα κόμματα, υπερψήφισαν μια τροπολογία επί του σχεδίου της Μέι για το Brexit, το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την ΕΕ, ζητώντας από τους υπουργούς να αναφέρουν ποιες προσπάθειες έκαναν για να διασφαλίσουν μια τελωνειακή ένωση έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην απόφαση δεν προβλέπεται ρητά ότι η Βρετανία πρέπει να επιτύχει μια συμφωνία για μια τέτοια ένωση και οι υποστηρικτές του Brexit την χαρακτήρισαν τέχνασμα που στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους οπαδούς της ΕΕ στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Τερέζα Μέι να αντιστρέψει την θέση της και τελικά να στηρίξει την τελωνειακή ένωση.

«Εάν στο τέλος πραγματικά αποχωρήσουμε, θα είναι με τρόπο που θα περιορίζει τη ζημιά στην ευημερία της χώρας… και για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι έχει λογική να ζητείται από την κυβέρνηση να εξετάσει τις τελωνειακές ενώσεις» δήλωσε ο βουλευτής (Τζον) Κερ, υποστηρικτής της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Brexit, οι οποίοι συμφώνησαν με τον βουλευτή Μάθιου Ρίντλεϊ, ο οποίος την περιέγραψε ως μια «απόπειρα να ναυαγήσει το νομοσχέδιο και να ναυαγήσει το Brexit», μια κατηγορία που απορρίπτουν όσοι εισήγαγαν την τροπολογία.

Ο υπουργός αρμόδιος για τη Βουλή των Λόρδων, Μάρτιν Κάλαναν επισήμανε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να στηρίξουν την τροπολογία διότι δεν πιστεύουν ότι η τελωνειακή ένωση αποτελεί συμφέρον για τη Βρετανία, υπαινισσόμενος ότι θα επιδιώξει την ανατροπή των αλλαγών.

Μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Brexit διατύπωσε την απογοήτευσή της για την τροπολογία που κατατέθηκε.

Η ήττα που υπέστη η βρετανική κυβέρνηση και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι η πρώτη από τις ήττες που αναμένονται σε βάρος τους στη Βουλή των Λόρδων στη συζήτηση για το Brexit τις ερχόμενες εβδομάδες.

Μετά τη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων, το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου μήνα. Και τα δύο σώματα πρέπει να συμφωνήσουν στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου προτού καταστεί νόμος του Κράτους.

Σχετικά άρθρα