Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο συριακός στρατός βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος σε νότιο προάστιο της Δαμασκού

Ο συριακός στρατός βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος σε νότιο προάστιο της Δαμασκού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Γιάρμουκ, Δαμασκός, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές,

Ο συριακός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει την Τρίτη το νότιο προάστιο Γιάρμουκ της Δαμασκού, θύλακα των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), καθώς προετοιμάζει επιχείρηση για την ανακατάληψη της συνοικίας, δήλωσε Σύρος ανώτερος αξιωματικός.

Ο ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξήγησε ότι η επιχείρηση έχει στόχο το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) στην παλαιστινιακή προσφυγική συνοικία Γιαρμούκ και τη γειτονική της Αλ Χάτζαρ Αλ Άσουαντ.

Η έκταση αυτών των δύο νοτίων προαστίων είναι πολύ μικρότερη από την ανατολική Γούτα, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, που απελευθέρωσε πρόσφατα ο συριακός στρατός.

Η Δαμασκός είναι επίσης έτοιμη να απελευθερώσει ακόμα έναν ισλαμοκρατούμενο θύλακα νότια της Δαμασκού γύρω από την πόλη Μπέιτ Σαμ, αν και αυτό θα συμβεί με τη σύναψη συνθήκης μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ισλαμιστών, βάσει της οποίας θα τους ζητηθεί να μεταφερθούν στην Ιντλίμπ.

«Καταρτίζεται ο κατάλογος των ενόπλων που θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία με κατεύθυνση την Ιντλίμπ», εξήγησε ο Σύρος αξιωματικός.

Στον πολεμικό χάρτη της Δαμασκού που ακολουθεί, με μαύρο χρώμα απεικονίζεται η συνοικία που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος και με πράσινο η Αλ Κάιντα.

Η συνοικία Γιάρμουκ ιδρύθηκε το 1957 ως προσφυγικός καταυλισμός Παλαιστινίων. Τότε βρισκόταν εκτός Δαμασκού.

Καθώς πέρασαν τα χρόνια η Δαμασκός επεκτάθηκε και ο «καταυλισμός Γιάρμουκ» έγινε μια κανονική συνοικία, με πολυκατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία.

Η πλειονότητα των κατοίκων της συνέχισαν να είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους, ωστόσο άρχισαν να ζουν και Σύροι σε αυτή.

Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, η Γιάρμουκ έγινε πεδίο μάχης μεταξύ των ισλαμιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που είχαν στο πλευρό τους και την παλαιστινιακή οργάνωση Λίγουα Αλ Ασίφα, και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση (PFLP-GC) που τάχθηκε με το πλευρό της συριακής κυβέρνησης.

Εξαιτίας των οδομαχιών περισσότεροι από 18.000 κάτοικοι της συνοικίας την εγκατέλειψαν.

Την 1η Απριλίου 2015 το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εισέβαλε στη συνοικία Γιάρμουκ και συγκρούστηκε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και την οργάνωση Ακνάφ Μπαΐτ Αλ Μακντίς. Οι τζιχαντιστές στο ISIS είχαν συμμάχους σε αυτή τους την επίθεση τον τοπικό βραχίονα της Αλ Κάιντα, την Αλ Νούσρα.

Στις 2 Απριλίου το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε ολόκληρη τη συνοικία.

Τον Απρίλιο του 2016 οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στη Γιάρμουκ υπολογίζονταν σε 7.000 με 8.000.

Στις 7 Μαΐου 2017 οι άνδρες της συριακής Αλ Κάιντα, που έχει μετονομαστεί από Αλ Νούσρα σε Ταχρίρ Αλ Σαμ, εκκένωσαν τη συνοικία αφήνοντας μόνο το Ισλαμικό Κράτος σε αυτήν.

Σχετικά άρθρα