Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Βόμβα” από Μπαχτσελί – Ζητάει πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

“Βόμβα” από Μπαχτσελί – Ζητάει πρόωρες εκλογές στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκρίζοι Λύκοι, Εκλογές, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ζήτησε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην αποκλείει τη σχετική πιθανότητα.

Αντί της 3ης Νοεμβρίου 2019, ο Μπαχτσελί πρότεινε οι εκλογές, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν και την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, να διεξαχθούν στις 26 Αυγούστου 2018.

«Δεν μπορεί η Τουρκία να περιμένει με υπομονή έως τις 3 Νοεμβρίου 2019», δήλωσε ο Ντ. Μπαχτσελί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ηγέτης του AKP Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε άμεσα ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της εθνικιστικής Δεξιάς την Τετάρτη, για να συζητήσουν το ζήτημα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι η πρόταση του αρχηγού του MHP θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στα κομματικά όργανα του κυβερνώντος AKP.

Τα δύο κόμματα έχουν συμπήξει μέτωπο εν όψει των επερχόμενων εκλογών, υπό τον τίτλο «Λαϊκή Συμμαχία» και θα υποστηρίξουν τον Ταγίπ Ερντογάν ως προεδρικό υποψήφιο, ενώ θα κατεβάσουν κοινές λίστες υποψηφίων βουλευτών στις βουλευτικές εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπουλέντ Τεζκάν χαιρέτισε την θέση Μπαχτσελί, απαντώντας «είμαστε έτοιμοι (για εκλογές)».

Μετά τις εκλογές, η θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας θα καταργηθεί και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα