Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στρατόπεδο εκπαίδευσης της ιρανικής «Φατεμιγιούν» συνταράχτηκε από ισχυρή έκρηξη το Σάββατο στη Συρία

Στρατόπεδο εκπαίδευσης της ιρανικής «Φατεμιγιούν» συνταράχτηκε από ισχυρή έκρηξη το Σάββατο στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Ιράν, Ισλαμιστές, Σιίτες, Συρία, Τζιχαντιστές, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν), Χαλέπι,

Επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές η είδηση ότι το βράδυ του Σαββάτου μια ισχυρή έκρηξη συντάραξε στρατόπεδο Ιρανών στη Συρία, στα νότια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο βρίσκονται Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και άνδρες της Μεραρχίας Φατεμιγιούν.

Η εν λόγω μονάδα αποτελείται από άνδρες της ιρανικής-σιιτικής μειονότητας στο Αφγανιστάν.

Η ιρανική κυβέρνηση προσφέρει σε αυτούς τους μισθοφόρους την ιρανική υπηκοότητα αρκεί να υπηρετήσουν για ένα διάστημα στη Φατεμιγιούν στη Συρία, που τελεί υπό τη διοίκηση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Είναι δηλαδή Αφγανοί υπήκοοι σιίτες στο θρήσκευμα ή ιρανικής καταγωγής Αφγανοί.

Η ιστοσελίδα Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε ότι τα αίτια της έκρηξης είναι άγνωστα.

Ιρανικές πηγές έκαναν λόγο για έκρηξη στο οπλοστάσιο του στρατοπέδου από λάθος.

Την Κυριακή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε -επικαλούμενο ως πηγές του τουρκικά ΜΜΕ- ότι τουλάχιστον 20 Ιρανοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη.

«Η έκρηξη συντάραξε ένα ιρανικό στρατόπεδο εκπαίδευσης στα νότια του Χαλεπιού. (…) Αεροπλάνα εθεάθησαν στην περιοχή αλλά η ταυτότητά τους ήταν άγνωστη» μετέδωσε το TASS επικαλούμενο το CNN Turk.

Το War Media Center, ένας λογαριασμός στο Telegram (εφαρμογή που μοιάζει με το Twitter) που σχετίζεται με τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, διέψευσε ότι η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα ισραηλινού χτυπήματος, όπως υποστηρίχτηκε αρχικά.

Ποια είναι η Μεραρχία Φατεμιγιούν

Η Μεραρχία Φατεμιγιούν έχει χύσει πολύ αίμα στον πόλεμο της Συρίας.

Η συνολική της δύναμη υπολογίζεται σε 12.000 με 14.000 άνδρες.

Σύμφωνα με την ιρανική κυβέρνηση, η Μεραρχία Φατεμιγιούν από την ίδρυσή της το 2014 με στόχο να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Δαμασκού, έχει απώλειες 2.000 νεκρούς και 8.000 τραυματίες.

Οι άνδρες που υπηρετούν στις γραμμές της στρατολογούνται από τους τρία περίπου εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο έδαφος του Ιράν και τους έξι εκατομμύρια Χαζάρα του Αφγανιστάν.

Οι Χαζάρα είναι ένα έθνος του Αφγανιστάν που προέκυψε από επιμειξία Περσών και Τουρκομογγόλων. Στο θρήσκευμα είναι σιίτες.

Οι μισθοί που λαμβάνουν για την υποχρεωτική τρίμηνη θητεία τους στη Συρία κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 δολαρίων μηνιαίως.

Όσοι επιθυμούν μένουν και πολεμάνε για μεγαλύτερο διάστημα. Από τους τρεις μήνες και μετά δικαιούνται ιρανική υπηκοότητα.

Στις γραμμές τους λέγεται ακόμα ότι υπηρετούν και καταδικασθέντες που επιλέγουν τη στρατιωτική θητεία αντί την κάθειρξη.

Μάχονται στην πρώτη γραμμή ως ελαφρύ πεζικό και σπανιότερα εκπαιδεύονται ως πληρώματα τεθωρακισμένων.

Ο Ιούλιος του 2017 ήταν ο πιο φονικός για τη Μεραρχία Φατεμιγιούν. Μέσα σε ένα μήνα σκοτώθηκαν 600 άνδρες της.

Είναι αυτοί οι μισθοφόροι του Ιράν -όπως και από άλλες ιρανικές παραστρατιωτικές μονάδες- που έσωσαν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις το καθεστώς Άσαντ.

Σχετικά άρθρα