Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας – «Τελείωσε η ώρα των συζητήσεων»

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας – «Τελείωσε η ώρα των συζητήσεων»

Ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας που ζήτησε την καταδίκη των πληγμάτων των Δυτικών εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού».

Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.

Να καταδικάσει την επίθεση στη Συρία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλίας η Ρωσία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Νεμπένζια.

Αυτό το σχέδιο απόφασης, έκτασης πέντε παραγράφων, που δεν έχει πολλές πιθανότητες να συγκεντρώσει τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του, επισημαίνει τη «βαθιά ανησυχία» απέναντι στην «επίθεση» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία παραβιάζει, σύμφωνα με τη Μόσχα, «το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Νίκι Χέιλι: Τελείωσε η ώρα για συζητήσεις

Αμέσως μετά το Ρώσο πρεσβευτή, τον λόγο πήρε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, η οποία τόνισε σε σκληρή γραμμή πως «πέρασε μία εβδομάδα που συζητούσαμε το πρόβλημα. Τελείωσε η ώρα για συζητήσεις, ήρθε η ώρα για δράση».

Τόνισε πως «δεν δράσαμε για λόγους εκδίκησης, αλλά για να αποτρέψουμε νέα χημική επίθεση.

»Η διπλωματία δεν πέτυχε γιατί η Ρωσία προστάτευε το καθεστώς Άσαντ, που ένιωθε ασφαλές να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού της Συρίας.

»Υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

»Η Ρωσία δεν αποφασίζει να αποσύρει τα χημικά όπλα στη Συρία» σημείωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής ενώ πρόσθεσε πως «τα χτυπήματα δεν προκάλεσαν θύματα, αλλά ήταν προσεκτικά, νόμιμα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χρήση χημικών όπλων χωρίς απάντηση».

Υποστηρίζει τις επιδρομές κατά της Συρίας το ΝΑΤΟ

Μετά τη συνεδρίαση των 29 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου:

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία μας διαβεβαίωσαν ότι έχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς ήταν υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.

Οι σύμμαχοι ξεκαθάρισαν ότι έκαναν περιορισμένη επιχείρηση σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων και τίποτα περισσότερο.

Όλα τα μέλη της Συμμαχίας εκφράζουμε τη στήριξή μας στις χθεσινές ενέργειες και καταδικάζουμε την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς καθώς είναι ένας άμεσος κίνδυνος για τον συριακό λαό και τη συλλογική μας ασφάλεια.

Καλούμε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ακόμα και τη Ρωσία και το Ιράν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σχετικά άρθρα