Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραήλ: Το ιρανικό ντρον που καταρρίψαμε τον Φεβρουάριο ήταν οπλισμένο με εκρηκτικά

Ισραήλ: Το ιρανικό ντρον που καταρρίψαμε τον Φεβρουάριο ήταν οπλισμένο με εκρηκτικά
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισραήλ, Συρία,

Το ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που διείσδυσε, προερχόμενο από τη Συρία, στον εναέριο χώρο του Ισραήλ την 10η Φεβρουαρίου ήταν οπλισμένο με εκρηκτικά και επρόκειτο να διαπράξει μια επίθεση στο Ισραήλ, ανακοίνωσε την Παρασκευή με δελτίο Τύπου ο ισραηλινός στρατός.

Το ανακοινωθέν εκδόθηκε ενώ το κλίμα παραμένει εξαιρετικά τεταμένο μεταξύ Ισραήλ- Ιράν για το συριακό μέτωπο.

Τη Δευτέρα, σε μια επιδρομή στοχοθετήθηκε μια αεροπορική βάση στη Συρία, μια επίθεση την οποία η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ όπως και οι σύμμαχοί του, η Ρωσία και το Ιράν, απέδωσαν στο Ισραήλ και στην οποία τουλάχιστον 14 μαχητές, εκ των οποίων 7 Ιρανοί, σκοτώθηκαν.

Το Ιράν υποσχέθηκε αργότερα ότι θα απαντήσει. Η ισραηλινή κυβέρνηση, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε οποιαδήποτε ευθύνη της σε αυτήν την επιχείρηση.

«Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε εδραίωση του Ιράν στη Συρία όποιο κι αν είναι το τίμημα» προειδοποίησε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν την Παρασκευή οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναχαιτίστηκε την 10η Φεβρουαρίου στον ισραηλινό εναέριο χώρο «αναγνωρίστηκε και παρακολουθήθηκε από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ έως την καταστροφή του» από τα μαχητικά ελικόπτερα.

Όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οδηγούσαν από μακριά Ιρανοί που βρίσκονται στη Συρία.

Ως αντίποινα, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον της βάσης, που ο στρατός χαρακτηρίζει «ιρανική» κι από την οποία απογειώθηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ένα από τα ισραηλινά αεροσκάφη που συμμετείχε στην επιχείρηση επλήγη από τη συριακή αεράμυνα, κάτι το σπάνιο, προτού συντριβεί σε ισραηλινό έδαφος.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία απάντησε κατόπιν εξαπολύοντας επιδρομές εναντίον περίπου δώδεκα συριακών και ιρανικών στόχων.

Νωρίτερα, ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχε προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ διέπραξε «ιστορικό σφάλμα» πραγματοποιώντας στις 9 Απριλίου αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικού αεροδρομίου στη Συρία, γεγονός που το φέρνει σε «ευθεία σύγκρουση» με το Ιράν.

Σχετικά άρθρα