Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επίθεση του πρώην διευθυντή του FBI στον Τραμπ: Συμπεριφέρεται σαν “νονός” της μαφίας

Επίθεση του πρώην διευθυντή του FBI στον Τραμπ: Συμπεριφέρεται σαν “νονός” της μαφίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για FBI - Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Λευκός Οίκος, Ντόναλντ Τραμπ, Τζέιμς Κόμεϊ,

“Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματάει να λέει ψέματα και επιβάλλει στο περιβάλλον του όρκους απόλυτης σιωπής και πίστης που θυμίζουν συμπεριφορά αφεντικού της μαφίας“, υποστηρίζει στα απομνημονεύματά του ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Στο πολυαναμενόμενο βιβλίο του Κόμεϊ, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στον αμερικανικό Τύπο την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν κυκλοφορήσει, ο πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας αφηγείται πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε εμμονή με σκανδαλιστικά στοιχεία που τον αφορούν.

Ο Κόμεϊ γράφει ότι ο πρόεδρος του είχε ζητήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές να ερευνήσει τις κατηγορίες περί του «φακέλου» στον οποίο περιέχεται η πληροφορία πως υπάρχει βίντεο από ξενοδοχείο στη Μόσχα όπου ο Τραμπ φέρεται να είχε αγοράσει τις υπηρεσίες Ρωσίδων ιερόδουλων, προκειμένου να αποδειχθεί ότι πρόκειται για ψέμα.

Τον περιβόητο «φάκελο» συνέταξε πρώην πράκτορας της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας για λογαριασμό πολιτικών αντιπάλων του, όταν ακόμη ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος.

Παρότι αρχικά θεωρείτο αξιόπιστο, η αυθεντικότητα και η αξιοπιστία του περιεχομένου του αργότερα αμφισβητήθηκε έντονα.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους στον Πύργο Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017 ο Τραμπ ζήτησε από τον επικεφαλής του FBI να ερευνήσει και να καταρρίψει τους επιβαρυντικούς ισχυρισμούς για τον ίδιο, για την «περίπτωση που υπήρχε ακόμη και μία περίπτωση στις εκατό να τις πάρει στα σοβαρά η σύζυγός του Μελάνια», αναφέρει ο Τζέιμς Κόμεϊ στο βιβλίο.

Αυτή η συνομιλία με τον πρόεδρο «με γύρισε πίσω στην αρχή της καριέρας μου, όταν ήμουν εισαγγελέας αντιμέτωπος με τη μαφία», πρόσθεσε.

Επίσης περιγράφει ένα σκηνικό που λέει πως του θύμισε τη μαφία: «Ο κύκλος της σιωπής, που συγκατατίθεται. Το αφεντικό που ορίζει αν είναι μέρα ή νύχτα. Οι όρκοι πίστης. Η θεώρηση του κόσμου με βάση την οποία οι πάντες είναι εναντίον μας. Τα γενικευμένα ψέματα για το καθετί, μεγάλο ή μικρό, (και) ένα είδος πίστης που βάζει την οργάνωση πάνω από την τιμιότητα ή την αλήθεια».

Ο Κόμεϊ αναφέρεται στο βιβλίο του στα είκοσι και πλέον χρόνια της καριέρας του στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης, στη θητεία του ως του υφυπουργού Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αλλά και στην ηγεσία του FBI από το 2013 μέχρι το 2017.

Το βιβλίο είχε βρεθεί για ένα διάστημα στην κορυφή του καταλόγου των τίτλων υπό προπώληση στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon, χάρη κυρίως στα απειλητικά μηνύματα που είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ, ο οποίος τον καθαίρεσε την 9η Μαΐου 2017.

Η αποπομπή του Κόμεϊ οδήγησε στον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, στον οποίο ανατέθηκε να ερευνήσει την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ με τη Ρωσία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Καταθέτοντας στη Γερουσία, ο Τζέιμς Κόμεϊ είχε μιλήσει για τις πιέσεις που δεχόταν από τον Λευκό Οίκο, είχε αποκαλύψει πως ο πρόεδρος είχε απαιτήσει από τον ίδιο να του δηλώσει «πίστη», και ότι είχε επίσης ζητήσει να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του στρατηγού ε.α. Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Το βιβλίο του Κόμεϊ, υπό τον τίτλο «A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership», αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη 17 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα