Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tι λέει αναλυτής για την πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας

Tι λέει αναλυτής για την πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ντόναλντ Τραμπ, Ρωσία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Ρωσία ότι… έρχονται οι αμερικανικοί πύραυλοι στη Συρία. Μπορεί όμως η Μόσχα να τους αντιμετωπίσει;

Η Ρωσία έχει πράγματι αυτή τη δυνατότητα, αλλά σύντομα θα… ξεμείνει από πυραύλους, τονίζει ο Τζάστιν Μπρονκ, εκδότης του Rusi Defence Systems.

«Οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία στην ουσία προστατεύονται από σύστημα πυραύλων S-400, αλλά και S-300 σε πλοία στην ανατολική Μεσόγειο και μια πλειάδα χαμηλότερου επιπέδου και μέσης εμβέλειας αμυντικών συστημάτων.

»Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν τουλάχιστον κάποιους από τους πυραύλους σε μια αμερικανική επίθεση», δήλωσε στην Telegraph ο Μπρονκ.

Πέρυσι, θυμίζει, όταν οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της βάσης Σάριατ στη Συρία- έπειτα από την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ- η Ρωσία επέλεξε να μην αντιδράσει.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, που έχουν σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Πρώτα από όλα, κατά κανόνα, οι Ρώσοι θα έπρεπε να εκτοξεύσουν δύο πυραύλους για να αναχαιτίσουν κάθε εισερχόμενο αμερικανικό πύραυλο. Κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα ξέμεναν από αυτούς τους πολύ μεγάλους και ακριβούς πυραύλους εδάφους- αέρος που έχουν στη Συρία.

Είναι πολύ πιθανό οι αμερικανικές δυνάμεις να κατακλύσουν τις ρωσικές άμυνες. Οπότε, αν η Ρωσία αποφασίσει να αρχίσει να χτυπά τους εισερχόμενους αμερικανικούς πυραύλους, είναι πολύ πιθανό να ξεμείνει πολύ πριν από τις ΗΠΑ, κάτι που πιθανώς θα τους άφηνε εκτεθειμένους», εξηγεί ο αναλυτής.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ΗΠΑ σε συμβατικούς στρατιωτικούς όρους, πέρα από το αν επιλέξει σύγκρουση σε πολύ συγκεκριμένη περιοχή.

«Οι ΗΠΑ είναι σε μεγάλο βαθμό πιο ισχυρές από τη Ρωσία, σε συμβατικούς όρους», υπογραμμίζει.

Βέβαια, θυμίζει ο Μπρονκ, η Ρωσία έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το αμερικανικό και σε κάποιες παραμέτρους είναι ανώτερο.

«Αλλά σίγουρα στη Συρία- όπου οι Ρώσοι έχουν σημαντική αεροπορική δύναμη όπως και χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις- οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της γρήγορα θα αποκτούσαν στρατιωτική υπεροχή αν υπήρχε αφορμή για διένεξη», εκτιμά ο αναλυτής.

«Βέβαια, η ανησυχία δεν αφορά το αν τα ρωσικά συστήματα μπορούν να ξεπεραστούν στη Συρία, αλλά το πού θα οδηγούσε η κλιμάκωση.

Είναι απίθανο οι Ρώσοι να μείνουν θεατές σε μια συντονισμένη επιχείρηση κατά του Ασαντ. Κι αν ο Τραμπ αποφασίσει να κάνει τέτοιο, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κλιμάκωση», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα