Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απειλές για σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας: Θα καταρρίψουμε αμερικανικούς πυραύλους στη Συρία

Απειλές για σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας: Θα καταρρίψουμε αμερικανικούς πυραύλους στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Μόσχα, Μπόρις Τζόνσον, Ντόναλντ Τραμπ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται τις τελευταίες ώρες τα διπλωματικά επιτελεία όλων των εμπλεκομένων στο Συριακό, με ΗΠΑ και Ρωσία να ερίζουν για τις εξελίξεις στη χώρα της Μέσης Ανατολής, κλιμακώνοντας τη ρητορική τους σε ψυχροπολεμικό κλίμα.

Σήμερα το πρωί υπήρξαν οι πρώτες ευθείς «απειλές» από τη πλευρά της Ρωσίας η οποία μέσω του Ρώσου διπλωμάτη στο Λίβανο, τονίζει πως η χώρα του είναι έτοιμη να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί στη Συρία.

«Αν υπάρξει επίθεση από τους Αμερικανούς τότε… οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε ακόμα και τις πηγές από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι»», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Ζασίπκιν μιλώντας στο κανάλι al-Manar ΤV.

Ο Ζασίπκιν διευκρίνισε σε σχόλια που έκανε και μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα ότι αναφέρεται σε δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου.

ΗΠΑ: Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση για την κατάσταση στη Συρία – Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Σε κατάσταση διπλωματικής ετοιμότητας βρίσκεται η Ουάσινγκτον που πλέον επιβεβαιώνει πως ετοιμάζεται να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η κ. Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

«Είναι μια διαδικασία στην οποία προφανώς εμπλέκονται πολλές διαφορετικής υπηρεσίες. Οι ΗΠΑ, μέσω του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων (αρμόδιων αρχών) έχουν συζητήσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στο εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν μίλησε δύο φορές χθες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον… Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) μίλησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Πρόεδρος μίλησε με τον Μακρόν. Δεν είμαι βέβαιη εάν ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν ήταν σε αυτή την κλήση ή όχι, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τον Λευκό Οίκο, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τους εταίρους και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα»… Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Η Μόσχα καλεί ΗΠΑ να μην επιτεθούν στη Συρία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να «απόσχει» από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης που πιθανόν σχεδιάζει εναντίον της Συρίας εξαιτίας μιας επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα, η ευθύνη για την οποία προσάπτεται από την Ουάσινγκτον στη Δαμασκό.

«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων», είπε ο Νεμπένζια απευθυνόμενος στην αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

«Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτή τη στιγμή για τη Συρία», πρόσθεσε ο Νεμπένζια, λίγη ώρα αφότου απορρίφθηκε σχέδιο απόφασης που είχε προτείνει η Ρωσία -το τρίτο που καταψηφίστηκε κατά σειρά- και τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας για την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία άσκησε βέτο κατά τη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.

Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

“Αυτό το ψήφισμα είναι το ελάχιστο δυνατό που το Συμβούλιο μπορεί να κάνει για να απαντήσει στην επίθεση” δήλωσε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι πριν τη ψηφοφορία, αναφερόμενη στην φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου, στην οποία τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

Απορρίφθηκε και το ρωσικό σχέδιο

Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το ρωσικό σχέδιο απόφασης που πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού για την έρευνα χημικών όπλων στη Συρία.

Το ρωσικό σχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα ψήφων για την υιοθέτησή του.

Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.

Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία κρατά σε ομηρία τον συριακό λαό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία κρατά τον συριακό λαό σε ομηρία, ασκώντας βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας.

«Τεράστια απογοήτευση ότι η Ρωσία άσκησε βέτο στην πρόταση στα Ηνωμένα Έθνη για μια ανεξάρτητη έρευνα για χημικές επιθέσεις στη Συρία», ανέφερε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Η Ρωσία κρατά το συριακό λαό σε πολιτική ομηρία στηρίζοντας ένα καθεστώς υπεύθυνο για τουλάχιστον τέσσερις αποτρόπαιες χημικές επιθέσεις ενάντια στο λαό του», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα