Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανικός Τύπος: «Διελκυστίνδα» Ελλάδας-Τουρκίας για τους κρατούμενους στρατιωτικούς

Γερμανικός Τύπος: «Διελκυστίνδα» Ελλάδας-Τουρκίας για τους κρατούμενους στρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αδριανούπολη, Γερμανία, Δημήτρης Κουκλατζής, Ελληνικός Στρατός, Εφημερίδες, Ρω Μεγίστης, Τουρκία, Φυλακές,

Στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, αλλά και στη χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη νήσο Ρω, εστιάζουν ο Γερμανικός Τύπος.

Όπως γράφει η εφημερίδα Berliner Morgenpost σε άρθρο με τίτλο «Διελκυστίνδα για τους κρατούμενους στρατιώτες» η μοίρα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα κρατούνται στην Τουρκία επειδή πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παραμένει αβέβαιη.

«Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι δύο στρατιώτες, που άθελά τους εισήλθαν στην τουρκική επικράτεια, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο δίκης με την κατηγορία της “στρατιωτικής κατασκοπείας”» αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι «σε παρόμοιες περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες απλά προχωρούσαμε σε ανταλλαγή στρατιωτών». Από την πλευρά του όμως, όπως τονίζεται, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατηγορεί την τουρκική πλευρά ότι κρατά ομήρους τους δύο στρατιώτες.

Στην Αθήνα εκφράζεται η υποψία ότι η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει τους δύο Έλληνες ως ενέχυρο για να επιτύχει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.

«Η διελκυστίνδα για τους κρατούμενους στρατιώτες επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τις ιστορικά δύσκολες ελληνοτουρκικές σχέσεις», συνεχίζει η Berliner Morgenpost προσθέτοντας:

«Εδώ και δεκαετίες οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ερίζουν για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο δυνατό σημείο από την κρίση στα Ίμια το 1996.

»Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμπλέκεται ήδη σε τρεις πολέμους: στη Συρία, στο βόρειο Ιράκ και εναντίον των Κούρδων στην Τουρκία. Και τώρα η Άγκυρα διεκδικεί και πάλι νησιά στο Αιγαίο.

»Ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για μια “μεγάλη Τουρκία στα όρια της καρδιάς μας”. Η δήλωση αυτή τρομάζει τους Έλληνες και λόγω της στρατιωτικής υπεροχής της γειτονικής χώρας. Απέναντι σε 106.000 Έλληνες στρατιώτες βρίσκονται παρατεταγμένοι 387.000 Τούρκοι, ο μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ».

«Πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από ελληνικό νησί»

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt από την πλευρά της εστιάζει στην χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την νήσο Ρω. «Επικίνδυνη επιχείρηση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

»Έλληνες στρατιώτες απάντησαν με τροχιοδεικτικά πυρά σε ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής, που πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τη Ρω. Αξιωματικός της ελληνικής ακτοφυλακής δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ότι “οι στρατιώτες αντέδρασαν όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις”» γράφει η εφημερίδα.

Στην ιστοσελίδα του το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv σημειώνει πως «το επεισόδιο ενδέχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εδώ και πολλά χρόνια Ελλάδα και Τουρκία ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα στη Μεσόγειο και τα ακριβή θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.

»Η Άγκυρα αμφισβητεί το στάτους πολλών ακατοίκητων και κατοικημένων νησιών, ενώ παράλληλα τις σχέσεις των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ επιβαρύνει και το μέχρι σήμερα άλυτο Κυπριακό ζήτημα».

Σχετικά άρθρα