Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Συντονισμένη απάντηση» ετοιμάζει η Ουάσιγκτον για τη Ντούμα της Συρίας

«Συντονισμένη απάντηση» ετοιμάζει η Ουάσιγκτον για τη Ντούμα της Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαμασκός, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Ντούμα, Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,

Σε κατάσταση διπλωματικής ετοιμότητας βρίσκεται η Ουάσινγκτον που πλέον επιβεβαιώνει πως ετοιμάζεται να απαντήσει στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα στη Συρία.

«Επιδιώκουμε μια συντονισμένη απάντηση, όποια κι αν είναι αυτή η απάντηση, για την κατάσταση στη Συρία», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ την Τρίτη το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

Αν και απέφυγε να προσδιορίσει το είδος αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της απόφασης, η κ. Νάουερτ αναφέρθηκε στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά και τις διπλωματικές επαφές που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα για την προετοιμασία της «συντονισμένης απάντησης».

Όπως είπε, έχουν γίνει συζητήσεις του προέδρου Τραμπ με την Τερέζα Μέι, τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Αντικρούοντας ευθέως τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ που είχε υποστηρίξει πως ο ρωσικός στρατός δεν βρήκε «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Παράλληλα, «φωτογράφισε» τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του ως τις μόνες δυνάμεις που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη χρήση χημικών όπλων.

Παρ’ όλο που η κ. Νάουερτ ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τον δικό τους αυτόνομο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών πάνω στον οποίο στηρίζουν τις αποφάσεις τους, καλωσόρισε την αποστολή που θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στη Συρία για να διεξαγάγει επιτόπια έρευνα και να προβεί στην συλλογή απαραίτητων στοιχείων.

Διευκρίνισε, όμως, πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από το χρονοδιάγραμμα του συγκεκριμένου οργανισμού αν και, όπως είπε, σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς του.

Σχετικά άρθρα