Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γάλλος πρωθυπουργός: Μεγάλη η ευθύνη των συμμάχων του Άσαντ

Γάλλος πρωθυπουργός: Μεγάλη η ευθύνη των συμμάχων του Άσαντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Εντουάρ Φιλίπ, Ιράν, Ρωσία, Συρία,

Οι σύμμαχοι της Δαμασκού φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη» για τις «δύο χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν» στη συριακή πόλη Ντούμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, αναφερόμενος έμμεσα στη Ρωσία και το Ιράν.

«Θέλω να πω πως οι σύμμαχοι του καθεστώτος έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη στη σφαγή αυτή», καθώς και για την «παραβίαση της εκεχειρίας» που έχει προβλεφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Αυτή η προσφυγή σε αυτά τα όπλα δεν είναι ουδέτερη, λέει πράγματα για το καθεστώς» του Μπασάρ Αλ Άσαντ «και η αντίδρασή μας στη χρήση αυτών των όπλων θα λέει τα πράγματα» όπως είναι, είπε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος LREM Φιλίπ Σαλουμό.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό επέμεινε στην «ευθύνη της Ρωσίας», λέγοντας ότι «ούτε ένα συριακό αεροπλάνο δεν απογειώνεται χωρίς να ενημερωθούν οι Ρώσοι. Υπάρχει λοιπόν μια ευθύνη των συμμάχων της Συρίας».

«Αέρια χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν και να τρομοκρατήσουν», είπε ακόμη η υπουργός, κάνοντας λόγο για «χλώριο» με «συμπτώματα» που «μας κάνουν να σκεφθούμε για μια συνδυασμένη χρήση ενός ισχυρού νευροτοξικού» παράγοντα.

«Για μία ακόμη φορά, το διεθνές δίκαιο – και πέρα από το διεθνές δίκαιο, η απλή ανθρωπιά – χλευάζονται στη Συρία, χλευάζονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που έχει αποφασίσει να καταστρέψει εκείνους που αντιστέκονται στις πύλες της Δαμασκού», συνέχισε ενώπιον των Γάλλων βουλευτών ο πρωθυπουργός Φιλίπ.

«Η χρήση χημικού όπλου είναι μια θεμελιώδης παράβαση της διεθνούς τάξης, μια χαρακτηριστική παραβίαση του πρωτοκόλλου του 1925 και της σύμβασης του 1993 και πολλών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Κι όμως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν» , επέμεινε.

Σχετικά άρθρα