Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το βράδυ της Τρίτης διεξάγεται ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο δράσης στη Συρία

Το βράδυ της Τρίτης διεξάγεται ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το αμερικανικό σχέδιο δράσης στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τζιχαντιστές,

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας επί του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία αυτού του σχεδίου που καταδικάζει τις φερόμενες επιθέσεις που διαπράχθηκαν το Σάββατο στην Ντούμα στην ανατολική Γούτα. Η Μόσχα, όπως η Δαμασκός, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων.

Διπλωμάτες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η Ρωσία να ασκήσει βέτο στο σχέδιο. Ένα σχέδιο απόφασης χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκριθεί.

Την ίδια ώρα η Ρωσία θα καταθέσει στον ΟΗΕ το δικό της σχέδιο ψηφίσματος έναντι εκείνου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα προβλέπει τη διεξαγωγή «έρευνας» με τη συμμετοχή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μετά τη φερόμενη χημική επίθεση εναντίον Σύρων ανταρτών στην Ντούμα, ανακοίνωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα καταθέσουμε σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε πως η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχουν στην έρευνα αυτή «ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΑΧΟ».

Για να «εκπληρώσουν οι ερευνητές του ΟΑΧΟ τις υποχρεώσεις τους», πρέπει «απαραίτητα να μεταβούν επιτόπου», συνέχισε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και το συριακό καθεστώς είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των ερευνητών του ΟΑΧΟ.

«Δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε πίστη στα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται εξ αποστάσεως», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση με αέριο σαρίν εναντίον της συριακής πόλης Χαν Σεϊχούν, που προκάλεσε περισσότερους από 80 θανάτους και την οποία η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της απέδωσαν στο συριακό καθεστώς.

Σχετικά άρθρα