Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι θα επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι θα επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Η ιρακινή σιιτική παραστρατιωτική πολιτοφυλακή «Μπαγίρι», που συμμετέχει στις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι), ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις με στόχο τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

Με ανακοίνωσή της το Σάββατο, η οργάνωση Μπαγίρι διακήρυξε ότι θα στρέψει τα όπλα της ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στο ιρακινό έδαφος και ότι θα αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς άφοβα.

Κι άλλες παραστρατιωτικές μονάδες του ιρακινού στρατού, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν επίσης ανακοινώσει ότι θα στραφούν ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα τους.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, να βρει ένα τρόπο να «περιορίσει» τους σιίτες παραστρατιωτικούς, ωστόσο, η σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης όσο περνά ο καιρός όλο και δένεται περισσότερο με το Ιράν απομακρυνόμενη από τη δυτική επιρροή.

Οι σιίτες στο Ιράκ αποτελούν την πλειοψηφία και κατοικούν στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στα δυτικά ζούνε οι σουνίτες και στον βορρά οι Κούρδοι.

Το σιιτικό Ισλάμ είναι στην ουσία η «ιρανική εκδοχή» του μουσουλμανισμού απέναντι στους σουνίτες που εκφράζουν τον παναραβισμό.

Το Ιράν προσπαθεί και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει, να μετατρέψει όλους τους σιιτικούς θύλακες και κράτη σε προτεκτοράτα του.

Ο σιιτισμός είναι το μέσο για την αναβίωση της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Σχετικά άρθρα