Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ροχανί προς ΗΠΑ: Θα το μετανιώσετε εάν αποσυρθείτε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ροχανί προς ΗΠΑ: Θα το μετανιώσετε εάν αποσυρθείτε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Διαβάστε σχετικά για ΗΠΑ, Ιράν, Πυρηνική Ενέργεια, Χασάν Ροχανί,

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι θα το μετανιώσουν αν αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απηύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τονίζοντας ότι η αντίδραση της Τεχεράνης θα είναι πιο ισχυρή από όσο πιστεύει ο πρόεδρος Τραμπ.

«Δεν θα παραβιάσουμε πρώτοι τη συμφωνία, όμως οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα το μετανιώσουν αν την παραβιάσουν.

»Είμαστε πιο προετοιμασμένοι από όσο πιστεύουν και αν παραβιάσουν τη συμφωνία, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, θα δουν το αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας Πυρηνικής Τεχνολογίας.

«Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος -που κάνει μεγάλες δηλώσεις και συνεχώς αλλάζει τα λόγια και τις πράξεις του- προσπαθεί επί 15 μήνες να καταργήσει τη συμφωνία όμως η δομή της είναι τόσο ισχυρή που δεν έχει κλονιστεί», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος εξήγησε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, περιλαμβανομένης της διατήρησης της συμφωνίας χωρίς τις ΗΠΑ -μόνο με τις ευρωπαϊκές χώρες, την Κίνα και τη Ρωσία- αλλά και για το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησής της.

Για να μην αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του να σκληρύνουν κάποιους από τους όρους της προς το Ιράν.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει περιθώριο ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν θα επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης, οι οποίες έπαψαν να ισχύουν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν πάψει να ισχύει η συμφωνία, θα επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα για να πετύχει ένα ακόμη πιο προηγμένο επίπεδο στην πυρηνική του τεχνολογία από αυτό που είχε πριν το 2015.

Σχετικά άρθρα