Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιλιντιρίμ εγκαινίασε στρατιωτικό τζαμί «τουρκικής αρχιτεκτονικής» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο Γιλιντιρίμ εγκαινίασε στρατιωτικό τζαμί «τουρκικής αρχιτεκτονικής» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ένα νέο τζαμί που οικοδομήθηκε με τουρκικά χρήματα εγκαινιάστηκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, και πήρε το όνομα του «πρώτου μάρτυρα» που σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Τα εγκαίνια του τζαμιού στην Καμπούλ έκανε την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το τζαμί, που χτίστηκε από την TIKA, Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού, ονομάστηκε «Τζαμί Λοχία Μπουλέντ Αϊντίν».

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η αφγανοτουρκική φιλία δεν περιορίζεται στην ασφάλεια, αλλά επίσης επεκτείνεται όλο και περισσότερο στην εκπαίδευση, στην άμυνα, στο εμπόριο, στις υποδομές και σε άλλους τομείς της ζωής», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στην ομιλία του.

Στο τζαμί θα προσεύχονται οι μουσουλμάνοι στρατιώτες της φρουράς του «Διεθνούς Αερολιμένα Χαμίντ Καρζάι».

Μέχρι πρόσφατα στο αεροδρόμιο υπήρχε μόνο μια εκκλησία για τις ανάγκες των χριστιανών στρατιωτών.

Συνολικά 4.500 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες από 28 χώρες στρατοπεδεύουν στον Διεθνή Αερολιμένα ως φρουρά του.

Το στρατιωτικό τζαμί που έχτισαν και εγκαινίασαν οι Τούρκοι είναι χωρητικότητας 500 πιστών και «αντικατοπτρίζει την τουρκική αρχιτεκτονική».

Ο νεοοθωμανισμός του ισλαμιστικού καθεστώτος της Άγκυρας ξοδεύει τεράστια ποσά για να εδραιώσει την επιρροή του σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες.

Ο «Διεθνής Αερολιμένας Χαμίντ Καρζάι» απέχει πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Καμπούλ.

Εκτός από την πολιτική του λειτουργία, είναι και μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι εκατό πολεμικά αεροπλάνα.

Η προηγούμενη ονομασία του ήταν «Διεθνής Αερολιμένας Καμπούλ», αλλά το 2014 μετονομάστηκε προς τιμήν του πρώην προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

Σχετικά άρθρα