Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στρατιωτική προσέγγιση Ιράν με Πακιστάν – Το Ισλαμαμπάντ έτοιμο να αποστατήσει από τις ΗΠΑ;

Στρατιωτική προσέγγιση Ιράν με Πακιστάν – Το Ισλαμαμπάντ έτοιμο να αποστατήσει από τις ΗΠΑ;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Πακιστάν,

Το Ιράν είναι έτοιμο να επεκτείνει τη συνεργασία του με το Πακιστάν στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MEHR.

Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, ταξίαρχος Αμίρ Χαταμί, δήλωσε το παραπάνω την Πέμπτη στη συνάντησή του με τον Πακιστανό ομόλογό του, Χουράμ Νταστγίρ Χαν, στο περιθώριο της 7ης Διάσκεψης στη Μόσχα για τη Διεθνή Ασφάλεια.

Κατά τη συνάντηση, ο Χαταμί εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διμερής στρατιωτικός και αμυντικός διάλογος και συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Ισλαμαμπάντ θα συνεισφέρει επιπλέον στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής και θα στρώσει τον δρόμο για την ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Χαταμί επέκρινε επίσης τις επεμβατικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι οι χώρες της περιοχής δεν πρέπει να επιτρέπουν στους Αμερικανούς να πραγματοποιούν τις μοχθηρές συνωμοσίες τους που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των χωρών της περιοχής και οδηγούν σε περαιτέρω ανασφάλεια, αστάθεια και χάος».

Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίηση από το επίπεδο διασυνοριακής συνεργασίας με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι «δεδομένης της τρέχουσας ανασφάλειας στη Δυτική Ασία, οι δύο φιλικές και γειτονικές χώρες του Ιράν και του Πακιστάν πρέπει να έχουν στενότερη συνεργασία για την επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων».

Ανέφερε ακόμα ότι η περιοχή δεν θα καταφέρει πρόοδο δίχως την εγκαθίδρυση ασφάλειας και σταθερότητας.

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση μεταξύ Ιράν και Πακιστάν, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι το καθεστώς του Πακιστάν θεωρείται «φιλικό» προς τη Δύση αν και έχει κατηγορηθεί από τον Λευκό Οίκο ότι δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Εάν ο άξονας Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν συμπεριλάβει και το Πακιστάν, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Το κακό παράδειγμα της Τουρκίας, που ενώ τυπικά παραμένει χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συμμαχεί δίχως επιπτώσεις με τη Ρωσία και το Ιράν, φαίνεται ότι επηρεάζει και το Πακιστάν, το οποίο και προφανώς σκέφτεται ότι αφού το κάνει η Τουρκία γιατί όχι και εμείς.

Μετά την κατ΄ ουσία αποστασία της Τουρκίας από τη Δύση ήταν απλά ζήτημα χρόνου πότε θα ακολουθούσε τα βήματά της κι άλλη χώρα, εν προκειμένω το Πακιστάν, το οποίο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις του.

Σχετικά άρθρα