Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σειρά από φυλάκια κατασκευάζουν οι Αμερικανοί για να προστατέψουν τη Μανμπίτζ από τους Τούρκους

Σειρά από φυλάκια κατασκευάζουν οι Αμερικανοί για να προστατέψουν τη Μανμπίτζ από τους Τούρκους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Πριν μια εβδομάδα υπήρχε μόνο μια αμερικανική φρουρά σε ένα σπίτι που είχε μετατραπεί σε φυλάκιο, με υψωμένη την αμερικανική σημαία, στην κορυφή ενός λόφου όχι μακριά από την πρώτη γραμμή της μάχης στη Συρία, μεταδίδει το αμερικανικό ABC αναφερόμενο στις εξελίξεις στην περιοχή της Μανμπίτζ.

Την Τετάρτη υπήρχε στο ίδιο σημείο μια όλο και μεγαλύτερη οχυρωμένη θέση, με μια περίμετρο με αμμόσακους και συρματοπλέγματα, ένας νέος πύργος παρατήρησης και έξι τεθωρακισμένα οχήματα.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία «πολύ σύντομα», η δημοσιογραφική ομάδα του Associated Press είδε Αμερικανούς στρατιώτες να φτιάχνουν οχυρώματα έξω από την πόλη της Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Η Τουρκία διακήρυξε ότι θα καταλάβει τη Μανμπίτζ και την άλλη υπό κουρδικό έλεγχο επικράτεια κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων. Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων αποτρέπει την τουρκική επιθετικότητα.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press, που συνοδεύονταν από Κούρδους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είδαν να κατασκευάζεται ένα νέο αμερικανικό φυλάκιο.

Ο Κούρδος διοικητής Αλί Μανμπίτζ (πολεμικό ψευδώνυμο), δήλωσε ότι προηγουμένως οι αμερικανικές δυνάμεις μόνο περιπολούσαν στην πρώτη γραμμή, αλλά τώρα αναπτύσσονται σε θέσεις πάνω σε αυτή.

«Πριν υπήρχαν μόνο περιπολίες. Τώρα είναι καλύτερα. Είναι για να προστατευθεί η περιοχή και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κάποια επίθεση από την Τουρκία ή από μισθοφόρους της».

Θα δημιουργηθούν μια σειρά από αμερικανικά φυλάκια κατά μήκος των 50 χλμ «συνοριακής» γραμμής που χωρίζει τους Κούρδους από τα τουρκοκρατούμενα εδάφη στη βόρεια Συρία.

Ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μανμπίτζ μιλώντας στο Associated Press δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση διαβεβαίωσε τους Κούρδους ότι δεν αποχωρούν από τη Συρία.

Η συμφωνία είναι ότι σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι Αμερικανοί θα τους αντικαταστήσουν άλλοι δυτικοί στρατιώτες.

Πολεμικός χάρτης της βόρειας Συρίας: Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Με γαλάζιο χρώμα τα τουρκοκρατούμενα εδάφη. Με πράσινο ανοιχτό η Αχράρ Αλ Σαμ και με κόκκινο σκούρο η συριακή Αλ Κάιντα, η Ταχρίρ Αλ Σαμ. Με πορτοκαλί οι Ρώσοι.

Πολεμικό χρονολόγιο της Μανμπίτζ

Στις 20 Ιουλίου 2012 η πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) της Συρίας έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων ενάντια στην κυβέρνηση της Δαμασκού.

Τον Ιανουάριο του 2014 η πόλη πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στις αρχές Ιουνίου του 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -των οποίων κυρίως συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)- ξεκίνησαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ την επιχείριση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος και στις 12 Αυγούστου 2016 απελευθέρωσαν την πόλη από τους τζιχαντιστές.

Σχετικά άρθρα