Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξαλλος ο Λαβρόφ: Η Βρετανία δεν μπορεί να μας αγνοεί στην υπόθεση Σκριπάλ

Έξαλλος ο Λαβρόφ: Η Βρετανία δεν μπορεί να μας αγνοεί στην υπόθεση Σκριπάλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Σεργκέι Σκριπάλ,

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να πραγματοποιηθεί «ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα» για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και προειδοποίησε ότι το Λονδίνο δεν μπορεί «να αγνοεί τα θεμιτά ζητήματα» που τίθενται από τη Μόσχα.

«Δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν τα θεμιτά ζητήματα που θέτουμε, όπως επιβεβαίωσε και η διάσκεψη του ΟΑΧΟ που συγκλήθηκε από τη Ρωσία», δήλωσε ο Λαβρόφ σε ομιλία του στη Μόσχα, την επομένη συνεδρίασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) και μερικές ώρες πριν από μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα, το οποίο αποτελεί πηγή ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Επιμένουμε να διεξαχθεί ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα, που να συμβαδίζει πλήρως με τις διατάξεις της συνθήκης του ΟΑΧΟ», συνέχισε.

Ωστόσο τα 41 κράτη μέλη του ΟΑΧΟ απέρριψαν την Τετάρτη τη ρωσική πρόταση να διεξαχθεί κοινή έρευνα από το Λονδίνο και τη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, που βρέθηκαν στις 4 Μαρτίου αναίσθητοι στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Το Λονδίνο αποδίδει στη Ρωσία αυτή τη δηλητηρίαση που έγινε με χρήση ενός στρατιωτικής παρασκευής νευροπαραλυτικού παράγοντα, όμως η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

Η υπόθεση προκάλεσε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα απελάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές χώρες, που αφορά συνολικά περίπου 300 διπλωμάτες.

«Πάει καιρός που δεν είχαμε δει τέτοια άγνοια της διπλωματικής ηθικής, του διεθνούς δικαίου. Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσουμε να αντιδρουμε με αρμόζοντα τρόπο στις εχθρικές επιθέσεις, όμως θέλουμε επίσης να αποκατασταθεί η αλήθεια», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ.

«Για μια ακόμα φορά καλούμε τους συναδέλφους μας να δουν έντιμα τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου. Είμαστε έτοιμοι για μια συνεργασία, όπως το επανέλαβε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του του Ιράν και της Τουρκίας, ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει «η λογική να επικρατήσει και να σταματήσει η πρόκληση αυτής της τεράστιας ζημιάς στις διεθνείς σχέσεις».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα Πέμπτη 5/4 στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

Σχετικά άρθρα