Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστές
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

4,7 δισ. όπλα θα πουλήσουν οι ΗΠΑ σε Ευρωπαίους εταίρους – Η Σλοβακία αγοράζει F-16

4,7 δισ. όπλα θα πουλήσουν οι ΗΠΑ σε Ευρωπαίους εταίρους – Η Σλοβακία αγοράζει F-16

Το πράσινο φως για να προχωρήσουν πωλήσεις οπλικών συστημάτων αξίας 4,7 δισ. δολαρίων σε Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ έδωσε το Κογκρέσο.

Ξεχωρίζει η αγορά δεκατεσσάρων F-16 από την Σλοβακία η οποία θα της επιτρέψει να αντικαταστήσει 29 ρωσικής κατασκευής πολεμικά της αεροπλάνα.

Η αξία αυτής της σύμβασης, που συμπεριλαμβάνει επίσης πυραύλους αέρος-αέρος και άλλο υλικό για αυτά τα αεροσκάφη, θα ανέλθει στα 2,91 δισ. δολάρια, με τα περισσότερα να εισρέουν στα ταμεία της βιομηχανίας αμυντικού εξοπλισμού Lockheed Martin.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Σλοβακία δεν έχουν διαλειτουργικότητα με αυτά των αμερικανικών δυνάμεων ή των συμμάχων στην περιοχή», σημείωσε η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων σε ανακοίνωσή της.

Δεκαπετά μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook της Boeing θα αγοράσει μεταξύ άλλων η Ισπανία, με το συνολικό αντίτιμο των αγορών να ανέρχεται στα 1,3 δισ. δολάρια.

Στα 500 εκατ. δολάρια η παραγγελία της Βρετανίας για για τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης αλλά και επιδρομές και κατασκευάζονται από την General Atomics.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στις χώρες μέλη του NATO προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν υπερβολικά μεγάλη συμβολή στη συλλογική ασφάλεια στους κόλπους της ατλαντικής συμμαχίας και το βάρος πρέπει να κατανεμηθεί πιο δίκαια.

Σχετικά άρθρα