Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Κραυγή” για Υεμένη: Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο – Ψάχνει για 3 δισ. ο ΟΗΕ

“Κραυγή” για Υεμένη: Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο – Ψάχνει για 3 δισ. ο ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρωπιστική Βοήθεια, Ανθρωπιστική Κρίση, Αντόνιο Γκουτέρες, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δοθεί βοήθεια σε περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, την ανθρωπιστική κρίση της οποίας ο γ.γ. του Οργανισμού χαρακτήρισε τη χειρότερη στον κόσμο.

«Η Υεμένη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης που γίνεται στη Γενεύη για τη συγκέντρωση βοήθειας για τη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Υεμένη είναι «καταστροφική».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξήγησε επίσης κατά την ομιλία του ότι ο ΟΗΕ χρειάζεται για τα επείγοντα προγράμματά του στη χώρα 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,4 δισ. ευρώ) για το 2018, καθώς «μπορούμε και οφείλουμε να αποτρέψουμε να μετατραπεί η κρίση αυτή σε τραγωδία μακροπρόθεσμα».

Tο 2017 ο ΟΗΕ είχε ζητήσει τη συγκέντρωση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υεμένη και οι δωρεές που είχαν συγκεντρωθεί είχαν φτάσει στο 73% του ποσού αυτού.

Ωστόσο οι ανάγκες αυξήθηκαν κι άλλο στη χώρα αυτή που μαστίζεται από πόλεμο από το 2015 μεταξύ του συνασπισμού δυνάμεων των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία και των ανταρτών Χούτι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν και οι οποίοι ελέγχουν κυρίως την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας στην Υεμένη, ο πληθυσμός της οποίας εξαρτάται πλέον ως επί το πλείστον από τα τρόφιμα που εισάγονται.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της απέκλεισαν πέρυσι την από ξηράς, θαλάσσης και αέρος πρόσβαση στη χώρα αυτή έπειτα από επίθεση των Χούτι με πύραυλο, ο οποίος αναχαιτίστηκε λίγο πριν να φτάσει στο Ριάντ. Πλέον ο αποκλεισμός έχει χαλαρώσει, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τις παραδόσεις.

Σχετικά άρθρα