Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεξικό: Ο κεντροαριστερός Λόπες Ομπραδόρ παίρνει προβάδισμα 18 μονάδων

Μεξικό: Ο κεντροαριστερός Λόπες Ομπραδόρ παίρνει προβάδισμα 18 μονάδων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσκοπήσεις, Μεξικό,

Προβάδισμα 18 εκατοστιαίων μονάδων δίνει στον κεντροαριστερό υποψήφιο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δημοσκόπηση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα 2/4, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Ιουλίου στο Μεξικό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Parametría, την οποία μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πριν από την ευρύτερη διανομή της, o Λόπες Ομπραδόρ, που άρχισε επισήμως την εκστρατεία του την Κυριακή στη Σιουδάδ Χουάρες, συγκεντρώνει το 38% της πρόθεσης ψήφου. Στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της Parametría, το ποσοστό του ανερχόταν στο 35%.

Η ενδεχόμενη νίκη του Λόπες Ομπραδόρ πιθανότατα θα σημάνει τη σκλήρυνση της στάσης της χώρας έναντι των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων ανεβάζει την ένταση στα θέματα που άπτονται των διμερών εμπορικών συναλλαγών και συνεχίζει την όλο και πιο επιθετική ρητορική του ως προς το μεταναστευτικό.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των χωρών της βόρειας Αμερικής για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές, τη NAFTA, όμως το γεγονός ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις πρόσφατες αναθέσεις κρατικών συμβάσεων στον τομέα του πετρελαίου έχει εγείρει ανησυχίες σε επιχειρηματικούς κύκλους για τον τρόπο που σκοπεύει να χειριστεί τις ξένες επενδύσεις.

Ένα από τα στοιχεία που συνέβαλαν στην άνοδο του ποσοστού του Λόπες Ομπραδόρ ήταν το γεγονός πως δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές, αφού δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που απαιτούνταν. Δεν μπορούν κατά συνέπεια να γίνουν ακριβείς συγκρίσεις με την προηγούμενη έρευνα της Parametría, αφού συμπεριλάμβανε τους δύο υποψήφιους που τέθηκαν εκτός μάχης.

Πάντως ούτε ο δεύτερος Ρικάρντο Ανάγια ούτε ο τρίτος σε ποσοστό, ο υποψήφιος της συμπολίτευσης Χοσέ Αντόνιο Μιντ, μοιάζουν να πλησιάζουν τον πρώην δήμαρχο της μεξικανικής πρωτεύουσας. Ο 39χρονος Ανάγια, ο υποψήφιος της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς «Το Μεξικό Εμπρός», συγκεντρώνει το 20% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό μειωμένο κατά 1 μονάδα από την προηγούμενη έρευνα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιντ, υποψήφιος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), βλέπει το ποσοστό του να μένει αμετάβλητο στο 16%. Η ανεξάρτητη συντηρητική υποψήφια Μαργαρίτα Σαβάλα συγκεντρώνει 13%, ανεβάζοντας το ποσοστό της κατά τρεις μονάδες.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, απαίτησε την Κυριακή περισσότερο σεβασμό προς τους Μεξικανούς, απευθυνόμενος εμμέσως στον Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη, επανέλαβε την υπόσχεσή του να ακυρώσει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της πρωτεύουσας -έργο προϋπολογισμού 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων- της μεγαλύτερης κρατικής σύμβασης για τις υποδομές το τρέχον διάστημα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται παράλληλα στο ποιο κόμμα θα εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή και τη Γερουσία.

Ορισμένοι αναλυτές δεν θεωρούν απίθανο το κόμμα του Ομπραδόρ, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (Movimiento Regeneración Nacional,MORENA) να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες και στα δύο σώματα του μεξικανικού Κογκρέσου.

Σχετικά άρθρα